Hledat poklady detektorem kovů je nelegální, varoval na rozhlasové pohovce archeolog Tomáš Chrástek

Poklady nemusí být jen v podobě zlata a drahých kamenů.  Mohou to být osobní drobnosti, které jsou pro nás důležité. O pokladech byla řeč i Na pohovce Jožky Kubáníka.

„Poklady nalezené náhodou jsou opravdová vzácnost, hledat je detektorem kovů je ale nelegální,“ řekl na rozhlasové pohovce Jožky Kubáníka archeologa Tomáše Chrástka. Vysvětlil i proč.

Druhým hostem pořadu byla někdejší Miss World Taťáňa Gregor Brzobohatá, která má k tomuto tématu i příhodné příjmení. Taťána založila nadaci Krása pomoci a často od klientů, především osamocených seniorů, slýchá, že ona sama je poklad.

I vám přejeme život plný pokladů a příjemný poslech záznamu tohoto pořadu.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Na pohovce Jožky Kubáníka: O pokladech

Kamarádka si koupila dům. Na tom by nebylo nic divného. Ale když se do něj nastěhovala, našla něco, co jí vyrazilo dech. Tajnou skrýš a v ní dopisy. Až pročítáním zjistila, že jde o psaní, která si schovávala předchozí majitelka domu, stařičká paní, od milujícího nápadníka, i když žila ve spokojeném manželství. Dopisy byly převázány hedvábnou stužkou a uloženy v místě, o němž s největší pravděpodobností nikdo jiný nevěděl a paní na ně po mnoha desetiletích zapomněla. Co se v nich psalo? „Umínil jsem si, že se budu snažit přeměniti svou lásku v city přátelství,” píše zamilovaný autor. „Je třeba pevné vůle a půjde to! Je třeba si násilím vsugerovat, že není pěkná, milá, něžná, rozkošná, že nemá příjemný hlas, že nemá kouzelné oči, pružnou postavu, ladné pohyby… Bojuji celý den proti Vám i proti sobě, až znaven padám pod tíhou vlastních výčitek: ’Mlč, ty lháři, proč to říkáš, když to není pravda?’”

Když mi kamarádka o nalezeném pokladu vyprávěla, uvědomil jsem si, že své tajné skrýše a v nich překvapení, ukrýváme i my ostatní. Sám jsem měl doma krabici a v ní kromě dopisů i obal od čokolády, kterou jsem dostal ke své první divadelní premiéře a s ním i šátek - ten jsem, snad mi to bohyně Thálie promine, sebral v divadle po derniéře inscenace, která byla pro mě nesmírně důležitá.

Možná, že své malé velké poklady máte také. Co kdybychom to spolu probrali na mé rozhlasové pohovce? Kdo na ni usedne? Prvním hostem bude archeolog Tomáš Chrástek někdejší Miss World Taťáňa Gregor Brzobohatá. Těším se na tajemné, dojemné a určitě i vtipné vyprávění. A těším se i na vás. Začínáme v sobotu v 15.00 hodin na vlnách Českého rozhlasu Zlín.

Jožka Kubáník

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související