Hledám lidi, u kterých není pravděpodobné, že by existovali, říká autor samotářských knih Aleš Palán

12. červen 2020

Spisovatel a publicista Aleš Palán je držitelem několika literárních ocenění, mimo jiné ceny Magnesia litera. Z jeho předloňské knihy Raději zešílet v divočině se stal bestseller a vloni na podzim vydal knihu s názvem Jako v nebi, jenže jinak, ve které odhaluje životní příběhy solitérů, žijících mimo civilizaci.

Aleš Palán vyzpovídal čtyři respondenty z Čech a čtyři z Moravy, následovaly eseje Návrat do divočiny. Společně s fotografem Janem Šibíkem dál jezdili na Šumavu za protagonisty knihy Raději zešílet v divočině. „Cítil jsem potřebu, abych i já něco řekl o světě, ve kterém jsem měl možnost pobýt, ujasnit si něco sám pro sebe.“

Pro mě je tématem jedinečnost těch lidí, jejich ryzost a autenticita. I po vydání knihy za těmi lidmi jezdím, jsou to mí přátelé.
Aleš Palán, spisovatel a publicista

Jeho loňská kniha Jako v nebi, jenže jinak mapuje další příběhy svérázných a svébytných osobností, kteří žijí na okraji společnosti.

„Mám pocit, že pravda někdy bývá na okrajích, je odtud lépe vidět a je lépe vyslovitelná. Žiju ve městě, pohybuju se v civilizaci, mám teplou vodu, elektřinu – tyto vymoženosti většina mých respondentů nemá,“ vysvětluje autor.

„Při setkání s těmi lidmi jsem nejednou slyšel postřeh, který by nikdo z nás, kdo žijeme ve městě nebo na venkově, neřekl. Ten systém nám dává rámec a spoustu možností. Nebrojím proti civilizaci a systému, přece jen je to nějaké jeviště, na kterém se pohybujeme. A když ti lidé odehrávají život na úplně jiném jevišti, tak jsou schopni – nejen sami o sobě, ale i k nám – mluvit úplně jinou řečí.

Paní Kateřina Provázková žije celý život na samotě ve Valašských Beskydech. Nedávno jsem jí volal a na dotaz, jak se má, mi řekla naprosto bez přípravy: ‚Tělo je upotřebované, ale duša je na peříčku.‘ A z toho mi běhá mráz po těle, když si na to vzpomenu,“ vypráví Aleš Palán o tom, co ho vlastně za lidmi na okraji civilizace táhlo.

Čím se řídí životy lidí na okraji? A co se můžeme od samotářů naučit? Chystá se do budoucna i film? Poslechněte si více v rozhovoru s Alešem Palánem.

autoři: Jana Kobylinská , lop
Spustit audio

Související