Hlas nezvyšuje, stačí pohled. Nejoblíbenější učitelka na Zlínsku Lucie Bakalová je ke studentům spravedlivá

27. únor 2018

Když jsou studenti drzí, tak jim to vrátí. Lucie Bakalová, učitelka z holešovského gymnázia, získala titul Zlatý Ámos Zlínského kraje a míří do celorepublikového finále.

O tom, že se dostala mezi nominované v oblíbené soutěži Zlatý Ámos, se dozvěděla Lucie Bakalová týden před vánočními svátky. A že ji její studenti do výběru přihlásili, před tím vůbec netušila.

„Věděla jsem, že taková soutěž je. A říkala jsem si, že tak za dvacet, třicet let ve školství bych se do ní mohla dostat,“ říká chemikářka Lucie Bakalová.

Tu do soutěže nominoval jeden studentů gymnázia, který anketu našel na internetu. A sehnal společně se svými spolužáky i sto potřebných podpisů.

Recept na úspěch v soutěži ale Lucie Bakalová nenabízí. Důležitá podle ní je poctivá práce. „Člověk musí mít rád svoje povolání a být pozitivní,“ říká mladá učitelka.

A ani žádný zázračný návod na úspěch u studentů mladá učitelka nemá. „Hlas nezvyšuju, stačí občas pohled. A když jsou studenti drzí, tak jsem ještě drzejší a vrátím jim to. A snažím se být spravedlivá ke všem stejně,“ říká Lucie Bakalová.

Lucie Bakalová získala Zlatého Ámose

Na holešovském gymnáziu byla už jako studentka, velký část jejich současných kolegů ji učila. „Na studentské léta vzpomínám s nostalgií, s příjemným povzdechem. A jsem ráda, že jsem se do školy mohla vrátit,“ uvádí Lucie Bakalová.

To, co jí ve školství chybí, je v jejím předmětu větší propojení teorie a praxe, uvítala by víc peněz na pomůcky.

A se svými studenty už Lucie Bakalová vybrala tři zatím utajené věci, které poveze na finále Zlatého Ámose. Žádnou speciální přípravu ale nechystá. „Bude to čistá improvizace,“ říká.

Související