Hladiny řek jsou v normálu, hrozba sucha ale zažehnána není

22. leden 2019 15:15

Česko se od roku 2015 potýká se suchem. S velikou nadějí proto vodohospodáři a hydrologové sledují vydatné sněhové a dešťové srážky, které poslední týdny dopadaly i na západní Čechy. 

Ještě na podzim v přehradách a korytech řek v Plzeňském kraji chyběly metry vody. Hladiny místy klesly na své minimální hodnoty a sucho se promítlo i do zásob podzemních vod. „Sucho vyvrcholilo na konci listopadu, kdy hladina vody dosáhla naprostých minim, od té doby se situace zlepšuje, třeba prosinec byl srážkově výrazně nadprůměrný,“ shrnul vodohospodář z Povodí Vltavy Petr Vicenda. „Na Šumavě napršelo až 300 milimetrů srážek na hřebenech, což je pro představu úhrn, který třeba na Rakovnicku v těch nejsušších oblastech nenapadl ani za celý rok,“ upřesnil s tím, že na srážky a dílčí oblevy zareagovaly řeky, ve kterých se průtoky pohybují kolem dlouhodobého normálu.

Na historická minima klesla na podzim také hladina vodní nádrže Hracholusky. Díky srážkám se situace zlepšila. „Už se podařilo doplnit zhruba 3,5 metru vody, to plnění stále pokračuje, teď jsme na průměrné kótě, která se udržuje v zimě pro množství sněhu, které v současné době v Českém a Slavkovském lese leží,“ potvrdil Vicenda. Voda ještě v listopadu chyběla i ve vodárenských nádržích, třeba z nádrže Lučina na Tachovsku na čas vystoupily zbytky zatopené vesnice. „Vodárenské nádrže jsou poměrně v kondici a jsou v takovém stavu, že kdyby nás v roce 2019 překvapilo sucho, tak je dokážeme do jara dostat do takového stavu, aby to sucho překlenuly,“ řekl vodohospodář.

Před předčasným optimismem ale odborníci varují. „To, co vidíme dnes, je bezprostřední reakce na srážky v minulých týdnech. Co se týká vydatnosti pramenů nebo stavu podzemních vod, tak tam k pozitivnímu posunu zatím nedošlo,“ uvedl Petr Vicenda. Nedostatek podzemních vod se projevuje v první řadě ve studnách, které mají 10-15 metrové vrty. Prospělo by jim pomalé jarní odtávání sněhu. „Voda se stále drží ve sněhu, do budoucna bude hodně záležet na tom, co se s tím sněhem stane, pro podzemní vody je ideální pomalé jarní odtávání a vsakování. Pokud by přišla velká obleva, nemusí se všechna voda vsáknout a nedojde ke zlepšení stavu podzemních vod,“ vysvětlil vedoucí Oddělení pozemních vod ČHMÚ Martin Zrzavecký.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová
Spustit audio