Herpesová onemocnění podstatně hůře snášejí lidé s oslabenou imunitou. A nejde jen o opary

23. leden 2019

plk. prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D. z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v naší radioporadně na téma: herpesová onemocnění. 

Při meningokokové infekci jde o minuty. Nejen lékaři, ale každý rodič by měl znát příznaky

plk. prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

plk. prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D.  v naší radioporadně na téma: meningokoková infekce.

Zpravidla vládne všeobecné povědomí o tom, že herpesviry se týkají pouze oparů, jak na rtech, tak případně na intimních místech. Nicméně rodina herpetických virů je kupodivu poměrně rozvětvená a hojně rozšířená po celém světě, naši zemi nevyjímaje.

Viry herpes simplex patří mezi nejčastější virové infekce člověka. Provází je změny na kůži a sliznicích, kde dochází k tvorbě puchýřků. Nakažený člověk je infekční pro své okolí. Infekce může postihnout i centrální nervový systém a vnitřní orgány.

Přenos infekce se může dít sekrety z úst, genitálií, slinami při líbání, olizováním hraček dětmi, manipulací v ústech pacienta, intubací, endoskopickými vyšetřeními. Z místa primární infekce se šíří lymfatickou cestou - do uzlin, nervového systému, nervových ganglií a jiných orgánů.

03391992.jpeg

Viry Herpesviridae čítají skupinu asi 80 virů

Postižení herpes virem podstatně hůře snášejí lidé s oslabenou imunitou. Léčba klasickou medicínou spočívá v lokální aplikaci antivirotik. Opary na rtech se snažíme vysoušet.

Celou radioporadnu s MUDr. Romanem Chlíbkem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související