Hejtman Čunek: Do týdne můžeme mít velké problémy, požádáme o pomoc i Slováky

23. říjen 2020 12:48

Ve Zlínském kraji přibylo za uplynulý týden rekordních 5545 případů nákazy koronavirem, vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. 99 lidí v souvislosti s onemocněním zemřelo, což je o 42 více než před týdnem.

Hejtman Jiří Čunek po zasedání krizového štábu Českému rozhlasu Zlín řekl, že kvůli situaci v nemocnicích ve Zlínském kraji požádá o pomoc také své slovenské kolegy – župany příhraničních krajů jako je Trenčanský, Žilinský či Trnavský.

„Zatím máme volná lůžka a ještě máme i rezervu personální. Pokud ale bude rychlý nárůst pokračovat, tak do týdne, deseti dnů budeme mít velké personální problémy,“ řekl Čunek s tím, že by lékaři ze Slovenska mohli pomoci v nemocnicích v blízkosti hranic. Čunek dodal, že kraj bude i nadále hledat pomoc i mezi studenty a lékaři z kraje.

„Situace je napjatá, zatím ji zvládáme,“ řekl Čunek.

Slovensko se podobně jako Česko potýká s rychlým nárůstem nakažených koronavirem. Ministr zdravotnictví Marek Krajči včera řekl, že se Slovensko vydalo na českou cestu a počty nakažených rostou rychle.

Plní se i slovenské nemocnice. K návratu do vlasti kvůli koronavirové krizi už vybídlo dnes slovenské ministerstvo zdravotnictví ty zdravotníky, kteří pracují v cizině.

V nemocnicích ve Zlínském kraji chybí už 500 zdravotníků. Zhruba dvě stovky jsou v izolaci nebo v karanténě, padesát zaměstnanců je po uzavření škol doma s dětmi na ošetřovném.

Dalších asi 250 lidí je v pracovní neschopnosti s jinými diagnózami. V nemocnicích ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži aktuálně pomáhá asi 130 dobrovolníků.

Vrchol epidemie koronaviru se ve Zlínském kraji očekává nejpozději do sedmi až deseti dnů.

autoři: rv , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související