Havárie dopravního letadla v Pardubicích. Do cvičení se zapojily stovky záchranářů

15. listopad 2018 13:30

Na letiště v Pardubicích dnes spěchaly stovky záchranářů k nehodě dopravního letadla. Cvičení takového rozsahu na letišti ještě nebylo.

Účelem cvičení bylo mimo jiné zjistit, jaké jsou dojezdové časy jednotlivých složek IZS. „Všechny jednotky hasičů jsou na svých stanicích a prověřujeme jejich skutěčné dojezdové časy,“ vysvětluje Vendula Horáková, mluvčí krajských hasičů.

První na místě nehody byla jednotka vojenských hasičů, kteří jsou přímo na letišti. Jako druzí přijeli hasiči z Dukly, podle mluvčí by měli přijet hasiči z celého kraje. „Druhá jednotka byli profesionální hasiči a potom se sjíždí další jednotky ze Sezemic, Starého Hradiště, Lázní Bohdaneč, Chrudimi a celkem by mělo přijet 15 jednotek.“

„Zranění se třídí podle metody Start, což je metoda, při které se sledují základní životní funkce a následně se pacienti přesouvají do ošetřovny, kde se lékařsky přetřídí a jsou připraveni k odsunu do zdravotnických zařízení, kde se lékařsky přetřídí,“ říká mluvčí krajské záchranky Aleš Malý.

Podle Aleše Malého by v tomto případě byl aktivovaný traumatologický plán nejvyššího stupně. Do práce by tak krajská záchranná služba povolal i své zaměstnance, kteří zrovna nejsou v práci a jsou schopní se dostat na svá výjezdová stanoviště.

Po uhašení požáru se hasiči i letušky začínají věnovat zraněným pasažérům

Takové cvičení letiště nepamatuje

Do cvičení byly zapojené i nemocnice v okolí. Mají vlastní traumatologické plány a musí být připravené během velmi krátké doby přijmout a poskytnout plnohodnotnou lékařskou péči velkému množství lidí. Musí mít připravená místa v čekárnách, postele na pokojích i dostatek personálu.

Cvičení podobného rozsahu se na pardubickém letišti konalo vůbec poprvé a bylo načasované do odstávky přistávací dráhy. Tu totiž právě armáda opravuje. Do akce se zapojilo celkem  400 lidí – hasičů, záchranářů, policistů, městských strážníků a dalších a přibližně 60 vozidel. Dvě desítky figurantů z řad aktivních záloh dodala také Armáda ČR.

autoři: Josef Ženatý , pta

Související