Hanácké náměstí v Kroměříži získá novou podobu

9. srpen 2006

Největším náměstím v Kroměříži je to s názvem Velké. Ovšem co do rozlohy, má od minulého roku rovnocenného bratříčka. Hanácké náměstí vzniklo ze seřadiště bývalých Žižkových kasáren. Zatím vypadá spíše vojensky než civilně, ale radnice s ním má velké plány za desítky milionů korun.

Odbor rozvoje kroměřížského městského úřadu už začal pracovat na projektu, který počítá s financováním rekonstrukce z Evropské Unie. Na náměstí má být zeleň s parkovými úpravami a také parkoviště, které je v této lokalitě velice potřebné.

Prostranství je lemováno prázdnými budovami. Do jedné z nich chtějí radní umístit domov důchodců, na jeho výstavbu už požádali o dotace ministerstvo práce a sociálních věcí. V dalších budovách sídlí nejrůznější neziskové organizace, církevní konzervatoř a základní umělecká škola.

Také budova, ve které sídlí umělecká škola potřebuje rekonstrukci včetně opravy fasády, což je další ze záměrů kroměřížské radnice. V lokalitě samozřejmě vzniknou nové ulice a veřejné osvětlení. Nákladný projekt teď zpracovávají úředníci. Na financování by měla podstatně přispět i Evropská unie.

autor: pes
Spustit audio