Hana Slavíková: Franz Cap

25. říjen 2018

Poslechněte si kapitoly z knižního průvodce životem a dílem filmového režiséra Františka Čápa.

Docentka Hana Slavíková z Ateliéru rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na Divadelní fakultě JAMU je scenáristka a dokumentaristka, osobnost se širokým badatelským i tvůrčím záběrem v oblasti rozhlasové, televizní i filmové. V nakladatelství Janáčkovy akademie múzických umění vydala v roce 2016 publikaci věnovanou životu a dílu Františka Čápa. Osobnosti, o které se dá stejně tak říct, že je legendární, jako že je zapomenutá. Zdá se to jako protimluv, ale je tomu tak, protože tu část Čápovy životní a profesní dráhy, která se odvíjela v emigraci – kde vystupoval pod jménem Franz Cap – nezná u nás doma téměř nikdo. A kdo ji zná, ten dosud nevěděl, že si má obě jména spojit s jednou a touž osobou. Hana Slavíková přichází s objevným zjištěním – a čte se to všechno jako román.

Franz Cap, nebo František Čáp? Znáte kdysi slavného filmového režiséra?

Autorka knihy Hana Slavíková.

Hana Slavíková vydala knihu pod názvem Franz Cap. Dle podtitulu je to ale průvodce životem a dílem filmového režiséra Františka Čápa. Ani odborníci si dosud neuvědomovali, že je to jedna a tatáž osoba se zajímavým osudem.

Filmový režisér František Čáp, který uspěl na Biennale di Venezia i na MFF v Cannes, emigroval v roce 1949 do Německa. Točil ve vybombardovaném Berlíně, v troskách Říšského sněmu, s Marcellem Mastroiannim pak na jaderském pobřeží, nedlouho po odsunu Italů. Stal se zakladatelem moderní slovinské kinematografie. Půl roku působil v Tel Avivu. Jeho filmová a televizní díla se uplatnila v široké mezinárodní distribuci, v Evropě, Asii i USA.

Text Hany Slavíkové staví na vzájemné interakci faktografických pasáží a beletristicky laděných ploch, rezonujících s principy filmového střihu. Přináší nové poznatky, jež jsou výsledkem několikaletého tvůrčího bádání mezi pamětníky a v archivech u nás, ve Slovinsku, Německu, Itálii a Izraeli.

Dvacetidílnou četbu z knížky natočil pro magazín Zelný rynk režisér Lukáš Kopecký v dramaturgii Aleny Blažejovské. Účinkují Eva Novotná a Vladimír Krátký.

Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.