Guláš a Dívčí sen

Recepty Věry Hotařové na pokrmy z masa v Apetýtu 10. května.

Dívčí sen

Suroviny:
Základ: 600 g vepřové pečeně bez kosti, 2 lžíce medu, 1 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžíce koňaku, sůl, 4 lžičky ostřejší hořčice

Obloha: 4 méně zralé banány, 2 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžička citrónové šťávy

Postup:
Kotlety nakrájíme a mírně osolíme. Smícháme pomerančovou a citrónovou šťávu a koňak. Plátky masa opečeme na grilu, během pečení je potíráme hořčicí. Ve druhé polovině pečení je potíráme směsí připravené šťávy.
Banány oloupeme, vložíme do ohnivzdorné nádoby a přelijeme směsí medu, pomerančové a citrónové šťávy. V troubě pečeme asi 10 minut.
Při podávání přes pečené kotlety položíme celý banán.

Guláš stavěč se sypsungem

Suroviny:
500 g hovězí kližky, 250 g cibule, 2 polévkové lžíce sladké papriky, 1 lžíce pálivé papriky, 3 lžíce protlaku, 1 lžička kmínu, hlavička česneku, 1 lžička pepře, 200 g tvrdého chleba, sůl, sádlo, 500 ml piva, vývar
Sypsung:
100 g sýra na strouhání, 2 vejce uvařená natvrdo, 4 kyselé okurky, 1 cibule, 6 feferonek, 100 g moravského uzeného

Postup:
Maso nakrájíme na kostky a osolíme. Cibuli osmažíme na sádle dozlatova, postupně přidáváme kmín, česnek, protlak, papriku sladkou i pálivou a maso. Orestujeme, zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou doměkka.
Starý nastrouhaný chléb namočíme do piva a touto směsí guláš zahustíme a dochutíme.
Guláš podáváme s chlebem posypaným sypsungem z nastrouhaného sýra a na jemné nudličky nakrájených okurek, uzeného, feferonek, cibule a vajec.