Generál Emil Boček: Po válce jsem lítal už jen na tajňačku, aby to manželka nevěděla

25. březen 2023, aktualizováno

V požehnaném věku 100 let zemřel válečný veterán a bývalý český stíhací pilot britského Královského letectva (RAF) Emil Boček. Rodák z Brna-Tuřan v poslední době žil v jednom z brněnských domovů pro seniory.

Utekl z domova v šestnácti letech a strastiplnou cestou se dostal přes Maďarsko do Bejrútu, odtud do Francie a Anglie. Bojoval v barvách RAF.

V šestnácti letech utekl z domova a strastiplnou cestou se dostal přes Maďarsko do Bejrútu, odtud do Francie a Anglie. Mamince tehdy řekl, že jede lyžovat do Jeseníků. „Měli jsme ale v plánu jít bojovat.“ Generál Emil Boček byl hostem Hely Dvořákové v příznačný den – 15. března 2019.

„Z Bejrútu jsme pluli na lodi do Francie, kde byla válečná fronta,“ vyprávěl Boček. Jako běžný voják se dostal do Anglie, kde pracoval jako mechanik. „Po jednom incidentu mě zavřeli na 168 hodin. Pak jsem řekl, že chci létat a oni mě pustili na kurz. Stal se ze mě stíhač. Mezi tím jsme ale odjeli do Kanady, byli jsme i v New Yorku.“

V létě 2016 si válečný veterán Emil Boček splnil sen: znovu se proletěl ve stíhačce Spitfire

Na podzim 1944 se zapojil do bojů, resp. do leteckých misí. Na svém kontě má 26 operačních letů, nalétal 73 hodin a 50 minut.

„Dvakrát mi šlo o život. Jednou mi vypověděl službu motor nad letištěm. Po druhé jsem letěl z Německa a začala mi svítit kontrolka, že motor nedostává benzín. Nakonec i to dobře dopadlo.“

Lítal jsem „na tajňačku“

Po válce se Emil Boček vrátil zpět do Československa. „Pracoval jsem v Kbelích. Když jsem tam pak skončil, řekli nám, že když budeme chtít, můžeme si přijít zalétat. Manželka to ale nesměla vědět, hrozně se bála,“ smál se.

Za bojové hrdinství obdržel vysoká československá a britská válečná vyznamenání. Prezident Václav Klaus mu v roce 2010 propůjčil nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva III. třídy, prezident Miloš Zeman mu v roce 2019 udělil stejný řád nejvyšší třídy. Sté narozeniny oslavil Boček v únoru, v dopise mu gratuloval i britský král Karel III.

Na celý rozhovor se podívejte, nebo si ho poslechněte v audiu.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.