Galerie ženských osobností - Melitta Bentzová

10. říjen 2005

Káva byla v Evropě známá a oblíbená už od 17. století. Revoluci v její přípravě má však na svědomí jedna mladá dáma, vlastně žena v domácnosti, kterou k tomu vedla touha si kávu více vychutnat a také dávka selského rozumu a odhodlání. Stala se tak vynálezkyní filtru na kávu a zakladatelkou firmy, která díky jejímu vynálezu dodnes úspěšně působí na mezinárodním trhu.

O dětství Melitty se nám dochovalo jen velmi málo informací. Víme, že se narodila 31. ledna 1873 v Drážďanech jako Melitta Liebscherová. Nevíme však, kam chodila do školy, či zda vůbec, a dostupné zdroje mlčí i o rodičích a sourozencích. Dozvídáme se až, že se provdala za Huga Bentze a byla ženou v domácnosti, kde se starala o syny Horsta a Willliho.

Logo

Z uvedeného nevyplývá nic neobvyklého pro typickou německou domácnost té doby a zřejmě by takovou zůstala, kdyby Melittu netrápilo, že káva, kterou měla tak ráda, je poněkud kalná, hořká, a požitku z nápoje brání i zbytky pomletých kávových zrn. Nedalo jí to a přemýšlela, jak by mohla právě požitek z kávy vylepšit.

Vyzkoušela několik různých řešení, ale pořád to nebylo to pravé. Bylo jí 35 let, když ji jednoho dne napadlo použít savý papír ze sešitu jejího staršího syna jako filtr. Výsledky se dostavily. Melitta postupovala takto: vystřihla ze savého papíru kolečko, to vložila na dno perforované mosazné konvičky, zalila kávu a po chvilce si mohla poprvé vyzkoušet kávu plné chuti, bez zbytečků z pomleté kávy či obvyklé hořké příchuti. Jak jednoduché a prosté a jak účinné.

Běžný savý papír ovšem nebyl dokonalý, nevýhodou bylo především zdlouhavé překapávání. A tak Melitta zkoušela různé druhy papíru, kterými by káva prokapávala rychleji. Podařilo se. Melitta však měla i obchodního ducha, a tak si uvědomila, jak mimořádný užitek její vynález může mít pro všechny milovníky kávy. Proto neváhala a 8. července 1908 byl vynález ohlášen a zaevidován na Císařském patentním úřadě v Berlíně (straně 1145 ve seznamu patentů).

Melittin manžel Hugo se vzdal svého místa v obchodním domě, kde pracoval, a 15. prosince 1908 společně se svou ženou oficiálně zahájili činnost firmy M. Bentz na Marschallstraße 31. Vstupní kapitál kromě vynálezu tvořilo 73 říšských feniků a jedna místnost o výměře 40 m2. Při práci manželům pomáhali i jejich ještě ani ne plnoletí synové.

V roce 1909 firma vystavila svůj "přístroj" na veletrhu v Lipsku a prodala hned 1200 exemplářů. O rok později pak na Mezinárodní hygienické výstavě v Drážďanech získali manželé za svůj výrobek zlatou a stříbrnou medaili.

V letech 1914 - 1927 změnila firma několikrát své sídlo, až se nakonec usadila v Mindenu. Firma rostla a ve 20. letech 20. st. vyrobila už 100.000 filtrů. Tehdy byl filtr tvořen nejen papírovým dílem, ale i součástí hliníkovou či keramickou, kterou jim na zakázku vyráběli externí dodavatelé. Dnes tyto materiály nahrazuje plast. Z roku 1937 pochází patent na dnešní filtr, kónického tvaru, který ještě lépe splňuje požadavky na kvalitní filtraci. Filtr nejen blokuje sedimenty, ale zachytává hořké oleje a brání lipidům, které by mohly přispět ke zvýšení úrovně cholesterolu v krvi, proniknout do šálku kávy.

Firmě se dařilo a daří dodnes. Melitta Bentzová zemřela již 29. června 1950 ve věku 77 let v Dolním Sasku, v Holzhausenu an der Porta. Firmu však vedou Melittini tři vnukové Jörg, Thomas a Stephan.

autor: jt
Spustit audio