Foťte přírodu v Uherském Hradišti a okolí a zapojte se do City Nature Challenge

Uherské Hradiště se po Praze a Brně jako třetí město v republice zapojí do celosvětové akce City Nature Challenge. Pomocí mobilní aplikace iNaturalist můžou na katastru Uherského Hradiště, Kunovic a Starého Města fotografovat rostliny a živočichy. Získané informace následně využijí odborníci.

Celosvětový projekt City Nature Challenge 2021 začíná již v pátek 30. dubna a potrvá do 3. května. Do soutěže, kdy mezi sebou soupeří města z celého světa o co největší počet pozorování rostlin a živočichů, se zapojila také Fakulta logistiky a krizového řízení v Uherském Hradišti. 

Do soutěže se může zapojit prakticky kdokoliv. Stačí si do svého mobilního telefonu stáhnout aplikaci iNaturalist a potom už jenom fotit.

 „Lidé tak mohou objevovat přírodu přímo v srdci Slovácka. Stačí mít otevřené oči dokořán a v ruce chytrý mobil nebo fotoaparát. Své úlovky pak lidé mohou nahrát právě do mobilní aplikace. Hledají se ptáci, savci, plazi, motýli, brouci, houby, rostliny, prostě vše živé,“ popisuje akci s úsměvem Matyáš Adam, koordinátor z Fakulty logistiky a krizového řízení. 

Samotná výzva odstartovala v roce 2016 v USA, kdy mezi sebou soutěžila dvě města – Los Angeles a San Francisco. Tehdy lidé zaznamenali přes dvacet tisíc pozorování a soutěž se rychle rozšířila do dalších amerických měst a postupně do celého světa. V loňském roce se zapojilo do klání 244 měst z 40 zemí, zúčastnilo se přes 43 tisíc lidí a bylo zaznamenáno více než 800 tisíc pozorování. Letos se do soutěže z České republiky připojila Praha, Brno a právě Uherské Hradiště.

Více informací k akci a vzdělávací materiály naleznete na stránkách www.citynaturechallenge.cz.

autoři: Michal Sladký , Růžena Vorlová | zdroj: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.