FOTO/VIDEO: Skleničku už nikdo v Dobroníně neudělá. Bývalé sklárny jdou k zemi

16. únor 2019 06:10

Kdysi slavné sklárny v Dobroníně na Jihlavsku jdou k zemi. Zaměstnávaly stovky lidí a z malé vesnice se díky přílivu pracovníků stala obec s dvěma tisíci obyvatel.

Po zavření v roce 2007 ovšem sklárny chátraly. Bývalý majitel aspoň zlikvidoval ekologickou zátěž. Nový teď zahájil demolici, která potrvá do konce března. Zůstat má jen komín a pár budov.

Od roku 1876

„Je to blbý. Jsou to sklárny od roku 1876, pro Dobronín znamenaly hlavní obživu,“ říká Václav Merunka, pamětník. Sklárny kdysi dávaly práci až šesti stovkám lidí.

Dobronín, podobně jako třeba Světlá nad Sázavou, se díky sklářskému průmyslu rozrostl, zvýšil se počet obyvatel. „Já v mládí pamatuju, tady byly celé rody, které pracovaly ve sklárnách, to se dědilo.“

Konec provozu před 12 lety

Sklárny definitivně vyhasly před dvanácti lety, v roce 2007. Skláři našli práci většinou v továrnách, v Jihlavě apod. A budovy fabriky začaly chátrat. „Ohrožovalo to okolí a využívali to někteří lidi k hrám, hrozilo tam nebezpečí,“ dodává starosta Dobronína Ivan Sehnal.

Demolice má být hotová v březnu. Až podle prostoru, který vznikne, se majitel objektů Lubomír Hora rozhodne, co dál. „Z té modelárny chceme udělat byty.“

autoři: Daniel Zach , mik