FOTO: V Třebíči otevřeli stálou výstavu zachránci dětí z koncentračního tábora

22. únor 2019 06:00

Antonín Kalina, zachránce stovek dětí z koncentračního tábora Buchenwald má ve své rodné Třebíči stálou výstavu.

„Nám se podařilo najít některé dokumenty právě z té válečné doby a těsně poválečné doby i dopisy s Toníkem Kalinou. Podařilo se nám nevím jakým způsobem, ale zřejmě to jsou opravdu autentická jména těch dětí, které byly zachráněné, byly na papírkách v obálce,“ popisuje Soňa Kysylková, dcera doktora Jindřicha Flusera, který byl pomocníkem Antonína Kaliny při záchraně dětí.

Strom se jmény

Právě jím nalezená jména inspirovala tvůrce expozice k vytvoření stromu, který je dominantou jedné z výstavních místností. Má přes osm set lístků a na každém z nich je vyryté jedno známé jméno z přeživších dětí. „Ten strom je krásná kovářská práce, umělecký předmět. A potom se tam věnujeme sedmi dětem, ze kterých později vyrostly osobnosti z oblasti vědy, kultury, společenského života,“ doplňuje vedoucí třebíčského městského kulturního střediska Jaromíra Hanáčková. Strom podle ní musel umělecký kovář Karol Kovář složit z několika dílů až na místě, aby se do expozice vešel.

Skromný hrdina

„Antonín Kalina je skutečný hrdina, který se nikdy svými činy nechlubil. Zůstal téměř v zapomnění a díky obětavosti a odhodlanosti dětí, které on zachránil, k tomuto odkazu došlo. A my jako město jej musíme šířit do budoucna, aby všechny budoucí generace viděly, že jsme tady měli hrdinu, který ty činy považoval za naprosto samozřejmé,“ komentuje otevření nové expozice v třebíčské zadní synagoze starosta města Pavel Pacal.

Expozice dostala jméno Děti Antonína Kaliny. Stejně, jako kniha, kterou o třebíčském Siru Nicholasi George Wintonovi před časem napsal Stanislav Motl. 

autoři: Zuzana Dudášová , mik

Související