Fotbalová Zbrojovka chce pomáhat bývalým hráčům, věří v návrat Traorého

27. prosinec 2015

Nový charitativní projekt rozjíždí na konci roku fotbalový klub Zbrojovka Brno. Čerstvě založený Nadační fond Zbrojovák má pomáhat bývalým hráčům prvoligového klubu, kteří se po konci kariéry dostali do špatné životní situace. Pomoci má i Mohamedovi Traorému, který před 2 lety zkolaboval přímo na hřišti.

„Zaměřili bychom se na rekvalifikační kurzy a na to, abychom hráčům pomohli z dlouhodobého hlediska. S hledáním bydlení, začleněním do výchovy mládeže, popřípadě pracovní činností u našich partnerů,“ přibližuje funkci fondu Zbrojovák výkonný ředitel klubu Vlastimil Ostrý.

S fondem spojilo své jméno několik bývalých hráčů Zbrojovky z různých období historie klubu. Jsou mezi nimi Karel Kroupa, Jan Maroši či Richard Dostálek. I oni budou dohlížet na jeho fungování.

„Předpoklad je, že nadační fond bude svou činností, beneficemi a podílem ze vstupného vytvářet zdroje, které bude jednou ročně adresně rozdělovat. Správní a dozorčí rada vyberou ty, kteří to opravdu potřebují. Budou prověřovat, jestli to tak opravdu je,“ vysvětluje manažer.

Žádat o pomoc můžou hráči, kteří za Zbrojovku odehráli aspoň sto zápasů. K tomuto číslu se ani nepřiblížil guinejský útočník Mohamed Traoré, přesto mu klub nyní chce pomoct. 22letý fotbalista v roce 2013 zkolaboval na hřišti Baníku Ostrava a k fotbalu se zatím vrátil jen amatérsky.

Teď mu klub dát šanci vrátit se mezi profesionály. Traoré ale musí absolvovat sérii vyšetření, která bude Zbrojovka financovat. „Žádná zdravotní pojišťovna k tomu pozitivně nepřistoupí. Pořád je to fotbalista. Jestli to jde, mělo by se udělat vše, aby mohl působit ve vrcholovém fotbale,“ říká majitel Zbrojovky Václav Bartoněk.

Pokud vše půjde dobře, může se Traoré vrátit do kádru prvoligového klubu ještě v jarní části aktuální sezony. „Za tři měsíce by mělo být jasné, jestli je jeho zdravotní defekt odstraněn a je způsobilý ke stoprocentní zátěži vrcholového sportovce,“ stanovil termín šéf klubu.

Zatím hraje Traoré první A třídu za Tišnov. Po podzimní části sezony je jeho týmu na čele tabulky a sám útočník se sedmnácti góly vede tabulku střelců.

Nadační fond Zbrojovák
autoři: vman , dan
Spustit audio