FM vysílání se nebude vypínat ani v Nizozemsku, s DAB+ bude fungovat paralelně

24. únor 2023

Nizozemsko je další zemí, která v následujících minimálně deseti letech nepočítá s vypnutím analogového rozhlasového vysílání v FM pásmu. Původní distribuce signálu tak bude pokračovat vedle modernější digitální technologie DAB+, která se může nadále rozvíjet.

Nizozemský ministr hospodářství Micky Adriaansens informoval Sněmovnu reprezentantů o budoucnosti rozhlasového vysílání na tamním trhu. Vysílací licence stávajících analogových programů budou platit následujících dvanáct let, počínaje letošním rokem. Jak uvádí mimo jiné portál TV Totaal, je tedy jasné, že paralelní distribuce obou technologií bude fungovat minimálně do roku 2035. Nové analogové licence pak začnou platit 1. září.

Jedna ze zemí tzv. Beneluxu je dalším státem, kde se zatím analogové vysílání v FM pásmu v následujících letech vypínat nebude. K tomuto kroku se zavázaly také naše sousední německé spolkové země, jako je Sasko nebo Bavorsko. V následujících letech nicméně bude ve druhé z nich pokračovat debata, zda není možné pokrytí některých FM sítí redukovat. V Nizozemsku lze očekávat spolu s udělením nových licencí změny v éteru.

autor: lukpo
Spustit audio

Související