Firma CTP se omluvila. Chce smírnou cestou řešit situaci rozestavěných skladů v Hradci Králové

13. únor 2019 10:07

Hradečtí zastupitelé si na pracovním jednání vyslechli omluvu od regionálního ředitele firmy CTP za postup firmy v minulosti. Tehdejší vedení rozestavělo načerno sklady u silnice na Třebechovice a pak ještě podalo na město žalobu. Teď se zdá, že by obě strany mohly najít společnou řeč, výhodnou jak pro CTP, tak pro Hradec Králové. 

V případu černé stavby firmy CTP v Hradci Králové čelí dvě právnické osoby obvinění z podplácení

03505102.jpeg

V těchto dnech policisté z oddělení hospodářské kriminality územního odboru Hradec Králové obvinili z trestného činu podplácení dvě společnosti. Obě společnosti chtěly získat neoprávněnou výhodu v souvislosti se svým podnikáním.

Na schůzku přišlo šestadvacet ze sedmatřiceti zastupitelů. Před ně předstoupil regionální ředitel CTP Zdeněk Apeltauer. A podle primátora Alexandra Hrabálka za ODS byl konstruktivní: „Vystoupení ředitele Apeltauera bylo zahájeno tím, že se omluvil zastupitelům a městu za to, jak se tady bývalé vedení firmy chovalo. A myslím si, že zastupitelé na toto vyjádření čekali."

A primátor Hrabálek hned také doplnil: „Ředitel Apeltauer nabídl jisté investiční možnosti, které v podstatě jen modelově navrhl a město si bude moci vybrat."

Mapa Hradce Králové - černá stavba

Na jednání byla hojně zastoupena i opozice a slyšet byly různé názorové proudy.

Proti dohodě se dlouhodobě staví například Zelení. Náměstek primátora Martin Hanousek ale tuší, že hlasů proti nebude dost: „Názor na to máme dlouhodobě takový, že se domníváme, že by město na dohodu jít nemělo. Každopádně se jednání účastníme, protože je tady velká pravděpodobnost, že město nakonec na dohodu přistoupí. My se snažíme o to, aby ta případná dohoda byla pro město co nejvýhodnější. A právně co nejjistější."

Nižší daně z nemovitosti, opravy Benešovky a Velkého náměstí. Na to se mohou těšit Hradečáci

Centrum královského věnného města Hradec Králové

Zlepšení fungování samotného magistrátu a zefektivnění jednotlivých agend města, nižší daně z nemovitosti, nebo například pokračování v přípravách na opravy Benešovy třídy a Velkého náměstí. To jsou jen některé body z programového prohlášení nové magistrátní koalice. Ta své programové priority zveřejnila tři měsíce po komunálních volbách.

Primátor Alexandr Hrabálek mluvil o investicích, kterými chce CTP kompenzovat své dosavadní jednání. Firma by měla zaplatit některou investiční akci a hotovou stavbu potom převést do majetku města.
„Bavili jsme se o částkách v rozmezí 10 - 15 milionů korun. Přičemž ředitel CTP Apeltauer uvedl, že mu záleží spíše na tom, aby byla jeho firma v Hradci Králové vnímána pozitivně. Aby byla vnímána jako potenciální spolupracovník města. S tím, že 10 nebo 15 milionů v tom nehraje tak velkou roli."

Vedení města by v případě uzavření dohody chtělo, aby taková investice vznikla ještě v tomto funkčním období. O jakou konkrétní akci by ale šlo, se zatím neví.

Stavebnictví (ilustrační foto)

Regionální ředitel CTP Zdeněk Apeltauer nakonec odcházel z jednání s dobrým pocitem: „Mám dobrý dojem z toho jednání. S tím, že je to nyní samozřejmě na rozhodnutí zastupitelů, jakým způsobem se to bude vyvíjet dál. Nicméně jsem poděkoval za možnost tady dnes být a nějakým způsobem odprezentovat záměr CTP v Hradci Králové v rámci budoucí spolupráce."

Město na popud Pirátů zveřejní zápis ze schůzky, aby se s průběhem jednání mohli seznámit všichni obyvatelé. Rozhodovat o dalším osudu skladů CTP bude zastupitelstvo v polovině března.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související