Film Vojáci – příběh od Ferentari je cestou za romskou hudbou do bukurešťského ghetta

17. březen 2018

Ve čtvrtek začal Mezinárodní filmový festival Febiofest, který letos slaví čtvrt století své existence. Za celá léta ho navštívilo na 800 tisíc diváků, kteří zhlédli bezmála čtyři a půl tisíce filmů. Mezi nimi byla i řada kvalitních filmů s romskou tematikou a jak se za okamžik dozvíte, i letos se máte na co těšit.

Hlavním hrdinou filmu Vojáci – příběh od Ferentari je zakřiknutý antropolog Adi, který píše dizertaci o romské hudbě. Jako průvodce ghettem na okraji Bukurešti si najme bývalého vězně Alberta. Vývoj jejich vztahu přibližuje umělecký ředitel Febiofestu Michal Hogenauer.

Michal Hogenauer: „Jedná se o intimní vztah nesourodé dvojice. Jedna z postav se snaží něco zjistit o historii romské hudby a při sběru materiálu se seznamuje s další postavou. Postupně se jejich vztah proměňuje do většího pouta.“

Bývalý vězeň Albert ve filmu Vojáci. Příběh od Ferentari

Film je samozřejmě plný hudby.

Michal Hogenauer: „Po cestě skrze ty slumy potkávají jednotlivé hudebníky a vyzvídají další informace.“

Z filmu Vojáci. Příběh od Ferentari

Snímek Vojáci – příběh od Ferentari je celovečerním debutem režisérky Ivany Mladenovićové a čerpá z její dokumentární tvorby. Autorem námětu je představitel hlavní role Adi, který využívá autentičnosti bukurešťského ghetta Ferentari jako živoucího srdce filmu.

S romskou hudbou souvisí také nejnovější film Djam oceňovaného francouzského režiséra Tonyho Gatlifa, který sám má romský původ.

Z filmu Djam režiséra Tonyho Gatlifa

Michal Hogenauer: „Jeho maminka byla romská Španělka a otec z Arábie. On se ve svých filmech zabývá osobními příběhy a osobní zkušeností. Jsou to romská témata, témata exilu, emigrace, soužití různých kultur a často, nebo snad pokaždé, je tématem hudba. V tom novém filmu Djam se jedná o takovou živelnou hudbu od vyděděnců z řeckých přístavů a ten styl se jmenuje rembetiko.“

Hlavní protagonistkou filmu je mladá Djam, kterou rodina pošle do Istanbulu. Umělecká ředitelka Febiofestu Anna Kopecká snímek popisuje takto.

Z filmu Djam režiséra Tonyho Gatlifa

Anna Kopecká: „Snímek Djam pojednává o mladé dívce, která je vyslána sehnat lodní součástku a cestou potkává hodně bláznivou kamarádku, se kterou prožívá road movie, kdy putují po jižní Evropě a zažívají u toho hodně dobrodružství. Tento film rozhodně můžu doporučit, i když tam není tolik té romské kultury, ale je to ten kočovný způsob život a optimistický přístup ke skutečným hodnotám a k tomu, čeho by si člověk měl vážit a co je důležité. Obě herečky na festival přijedou ten film uvést, takže to bude skvělá příležitost se s nimi seznámit.

Festival Febiofest v Praze skončí 23. března a následně se po dobu jednoho měsíce představí ještě v šestnácti městech po celém Česku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.