Festival Dech hor nabídne horolezecké filmy, vyprávění cestovatelů i nové pivo

24. listopad 2018

Dvoudenní akce se koná v Jilemnici a je věnována horolezectví a cestování. Návštěvníky čekají nejen filmy a přednášky z expedic, ale i lezecké kurzy a workshopy.

Jde už o devátý ročník festivalu, který byl původně zaměřený jen na horolezectví. Už třetím rokem se akce koná v Jilemnici.

„Trošičku jsem ten festival změnil do toho cestovatelství, už není výhradně horolezecký. Budou tam přednášky a filmy cestovatelské. Druhým rokem spolupracuji s Národním filmovým archivem, takže vždycky tam zařadím nějaký historický film, který zaujme,“ uvedl cestovatel Viktor Kuna, který festival pořádá spolu s městem Jilemnice.

Historickým snímkem letošního ročníku bude cestopisný snímek „Afrika - Z Maroka na Kilimandžáro„ od Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda z roku 1952. Jedním z hlavních hostů bude horolezec Marek Holeček, který na festival zavítá se svou přednáškou „Dotknout se nebe…„, ve které bude vyprávět o čtyřech extrémních horolezeckých expedicích.

„Já se tam těším na film Plastic Ocean, který natočili Greenpeace, o tom jak jsou oceány zamořeny plasty. Těším se samozřejmě na krásná vyprávění kolegů cestovatelů, například Radka Groh, který teď slezl osmitisícovku. Jardy Bouska, který bude putovat po Austrálii a Novém Zélandu. A pozor, jedno velké překvapení bude premiéra nového piva se značkou Dech hor,“ doplnil pořadatel akce Viktor Kuna.

Přednášky a filmové projekce začnou v sobotu i v neděli ve 12 hodin ve Velkém sále jilemnického kulturního domu Jilm. Od rána tam probíhají také venkovní lezecké kurzy a workshopy.

autoři: David Hamr , mib
Spustit audio

Související