Fejeton: Milan Uhde - Neautentizovaný záznam rozhovoru s Milošem Štědroněm

5. březen 2012

V úvodu Zelného rynku přineseme fejeton Milana Uhdeho s celým názvem Neautentizovaný záznam rozhovoru s Milošem Štědroněm v restauraci U rudého vola na téma společného muzikálu Divá Bára podle povídky Boženy Němcové, který je součástí knihy "Přijdu za poledne. Miloš."

Já: Tak co ty na to?
Miloš Štědroň: Výborný libreto. Biedermeier na české vesnici. Mimochodem – mám vynikající studii o rakoským biedermeieru. Ty přece čteš německy. Napsal ji Karl Rostocki, mladej kluk, estetik ze Salcburgu, původem Polák, dvaatřicet roků. My si biedermeier představujeme podle aktuára Roubínka z Jiráskovy Filosofské historie. To je obludný zjednodušení. Rostocki tvrdí...
Já: Miloši, pojďte prosím mluvit o Báře.
Miloš Štědroň: Jasně. Ženská znamená vždycky speciální problémy. Předevčírem jsem dostal Gowdingovu knihu o postavení ženy v první polovině devatenáctýho století. Starej sociolog z Oxfordu, děsně chytrej. Obrací naruby všechny mužský konvence až po Freuda. O konvencích má ovšem fantastickou studii Foucault. Ale tu ty znáš. Neznáš? Já ti ji přinesu. Čteš francouzsky? Nečteš?
úryvek

Vilému Mrštíkovi se budeme věnovat v závěru Zelného rynku v sobotu 3. března. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio