Na pohovce Jožky Kubáníka: O legendách

Další pořad Jožky Kubáníka, kde "na pohovce" zpovídá své hosty na určité téma, nabídne Český rozhlas Zlín v sobotu 31. července od 15 hodin. A protože bude tentokrát o legendách, hosté budou skutečně exkluzivní.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Na pohovce Jožky Kubáníka: O legendách

Je to už pár let, kdy jsem byl u natáčení jednoho televizního pořadu, ve kterém vystupovaly velké legendy naší populární hudby - Marta Kubišová, Eva Pilarová, Václav Neckář, Marie Rottrová, či Yvonne Přenosilová. Těšil jsem se, že budu pozorovat, jak přicházejí do divadla, jak se oblékají, jestli jsou nervózní, co je pro ně důležité na zkoušce… Blížilo se natáčení a já jsem pořád nemohl mezi všemi těmi hvězdami najít paní Pilarovou. Poohlížel jsem se o dámě s natupírovaným účesem a v šatech s flitry a nic. Že by byla někde mezi produkčními, zvukaři a techniky? Hledal jsem jí marně, až jsem si všimnul paní, která celou dobu seděla kousek ode mě jen tak v mikině a džínách a dívala se, jak zkouší ostatní. Ano, to byla Eva Pilarová - nenápadná, klidná, uvolněná. Pak přešla do své šatny, za ní se vydali vizážisté a kadeřníci a po dvou hodinách se rozrazily dveře a vyšla ONA. Dáma s natupírovaným účesem a v šatech s flitry.

Po letech jsem se s paní Evou potkal a tuhle historku jsem jí vyprávěl. Smála se a přidala další. „Přišel mi dopis a v něm prosba, abych něco ze svého šatníku poslala manželce pisatele k Vánocům, protože toho mám prý sama dost. Říkala jsem si ale, že to bude nějaká recese a pak taky - co bych asi tak paní poslala, když mám jen džíny a šaty na koncerty? Jenže po Vánocích mi od stejného pána přišel další dopis a v něm stálo: ‘Ty krávo, ty svině, zkazilas nám svátky.’,” vyprávěla s chutí zpěvačka hitů Ach, ta láska nebeská, či Je nebezpečné dotýkat se hvězd a bylo vidět, jak ji těší, že v civilu působí úplně jinak, než na jevištích a před televizními kamerami.

A mně došlo, jak jsou některé legendy skromné a opravdu nenápadné. Na mé rozhlasové pohovce jsem takových osobností, kterých byste si možná na ulici ani nevšimli, hostil několik a rád vám je připomenu. Těšit se můžete třeba na herečky Ivu Janžurovou, která si před začátkem našeho rozhovoru vyrazila jen tak do lesa a Simonu Stašovou - ta prozradila třeba to, že se nejradši vůbec nelíčí a co jí, když ji tak zahlédla ve vinohradském divadle, na to řekla Jiřina Jirásková. Připomeneme si ale i legendárního psychiatra Radkina Honzáka a další úžasná jména. Sraz je v sobotu v 15 hodin na vlnách Českého rozhlasu Zlín. Budu moc rád, když u toho budete i vy.

Jožka Kubáník

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související