Na pohovce Jožky Kubáníka: O hlasu

Další pořad Na pohovce Jožky Kubáníka se věnoval "hlasu" a na rozhlasovou pohovku usedly ty nejpovolanější: foniatrička Dana Popelářová a někdejší hlasatelka Marie Retková.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Na pohovce Jožky Kubáníka: O hlasu      

„Promiň, to kafe musím zrušit, jsem nachlazený a úplně jsem ztratil hlas,” sípal minulý týden kamarád učitel do telefonu a přidal prosbu. „Co mám, prosím tě, dělat, abych aspoň mohl mluvit?” A mně se hned vybavily všechny ty historky a rady, co kolují o slavných zpěvácích a hercích, kteří byli na dobře fungujících hlasivkách existenčně závislí.

Třeba Karel Gott se kvůli hlasu neváhal přestěhovat. Opravdu. Než si k bydlení vybral pražskou Bertramku, žil na začátku 70. let ve vile ve Strašnicích. Jenže vlhký vzduch hlasivkám nesvědčil a zpěvák, přes veškerý luxus od věhlasného architekta Siegela, dům zkrátka opustil. „Karel Gott si hlasivky vždy hlídal, byl známý tím, že do piva si nořil teploměr, měli jsme z toho na klubu srandu,” vzpomíná zakladatelka fanklubu Karla Gotta Alena Hájková a dodává: „Na radu foniatrů nejedl nic studeného. Pro něj bylo odřeknutí koncertu katastrofa.“

A co syrová vejce, o kterých se vypráví hotové legendy a i Karel Gott byl s jejich každodenním polykáním spojovaný? „Syrová vejce jsou absolutní mýtus. To nefungovalo, nefunguje a nespíš nikdy fungovat nebude,“ říká rozhodně zpěvačka Jitka Zelenková a vlastně v rozporu s tím, co dělal náš nejúspěšnější zlatý slavík tvrdí: „Naopak osvědčený recept jako první pomoc pro hlasivky je dobré pivo, nejlépe dobře vychlazené. To mám vyzkoušeno a můžu vřele doporučit!“ dodává s úsměvem Jitka Zelenková.

Britský národní ústav pro zdraví má jasno. „Pijte dostatek vody, ovocného džusu či šťáv. Hlasu naopak škodí čaj, káva, alkohol či Coca Cola.” A zároveň dodává další radu: „Lékařem předepsané pastilky cucejte pouze v případě, že cítíte bolest v krku. Otupění krku vzniklé cucáním těchto pastilek může váš hlas poškodit. Nemluvě o tom, že mentol má vysušující efekt.” Lektor zpěvu Lukáš Jindra zase tvrdí: „Alkohol nebo kouření hlasivkám nevadí tolik jako nedostatek spánku. To je pro ně to nejhorší. Pokud se někdo živí svým hlasem, měl by opravdu spát nejlépe 8 hodin denně, aby se stihly zregenerovat na další den plného vytížení.”

Inu, co člověk, to názor. A tak jsem si řekl, že tentokrát na mé rozhlasové pohovce hlas a hlasivky proberu s mými hosty a uvidím, co se dozvím od nich. Prvním bude lékařka Dana Popelářová, která coby foniatrička pomohla mnoha hercům a zavzpomíná, jaké to bylo, když zachránila představení s Petrem Nárožným a na dobře fungující hlas se zeptám i hlasatelky. Mým druhým hostem totiž bude elegantní a věčně usměvavá Marie Retková. Moc se na ně i na vás těším a jsem zvědavý, nakolik bude platit čínské přísloví: „Člověk, který má pravdu, nepotřebuje zvyšovat hlas.“

Další díl mého rozhlasového pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka začíná jako obvykle v sobotu v 15.00 ve vysílání Českého rozhlasu Zlín, můžete si jej ale také poslechnout v podcastové aplikaci Můj rozhlas.

Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům.

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.