Fejeton: Jan Novotný - Lahvička od paní

20. březen 2012

V úvodu Zelného rynku tentokrát otevřeme knižní soubor esejů Proč Platón nepral zeleninu? Své texty z 80. a 90. let publikoval pod tímto názvem fyzik a profesor brněnské Přírodovědecké fakulty RNDr. Jan Novotný (nar. 1944).

Kromě teorie relativity a matematické fyziky patří k zájmům a tvůrčím aktivitám Jana Novotného i poezie a umělecká próza. V samizdatu publikoval od konce 70. let. Esej Lahvička od paní je z roku 2000 a přečte vám jej Miloš Kročil.

Jsem zvyklý se uspávat ne prášky, ale knihami. To neznamená, že nad nimi usínám; čtu prostě do chvíle, kdy mě opustí bdělost. Někdy jsem první zvolenou knihou již příliš nasycen, potřebuji svůj zážitek strávit a bdělost ještě neodešla. Tehdy sáhnu po jiné, a mám jich proto vždy kolem postele rozloženo několik. Dělám si tak koláž, která je z mého pohledu velmi nahodilá. Někdy - a ne zcela výjimečně - však prošlehne mezi čtenými knihami blesk souvislosti, jaká z jejich názvů a témat nijak nevyplývala. Jako by předzjednaná harmonie vesmíru chtěla, aby se mi setkaly u lože. V zimě jsem měl chřipku a mohl jsem si číst celý den. Rozhodl jsem se uskutečnit svůj starý sen a přečíst Tolkiena - Hobita a potom Pána prstenů. Toto dlouhé čtení jsem si prokládal nedávno vyšlou knihou Mileny Lenderové: K hříchu a k modlitbě. Žena v minulém století. K žádnému zřetelnému průniku to bezprostřed­ně nevedlo. Hned v předmluvě knihy paní Lenderové mě zaujala poznámka, že v rejstříku Urbanovy České společnosti 1848-1918 se české ženy téměř nevyskytují. Ověřil jsem si to - je jich právě jen šest. Připadá mi výmluvné, že jsou to bez výjimky spisovatelky: Němcová, Světlá, Červinková, Krásnohorská, Majerová a Ma­lířová. Později jsem někde v novinách četl, že feministky mají proti Tolkienovi vážné výhrady: ženy hrají v jeho příbězích zcela podružnou úlohu.

Celý fejeton si můžete poslechnout v Zelném rynku v sobotu 24. března. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.