Fejeton: Eva Dobšíková - Tři inkarnace Josefa Svobody

27. únor 2012

V programové řadě Osudy vysílá Český rozhlas 3 – stanice Vltava každý den v 11 hodin a 30 minut vzpomínky význačných lidí. Ze vzpomínek polárního ekologa českého původu Josefa Svobody, členěných do krátkých kapitol, vyšla kniha Tři inkarnace (Radioservis, 2011), jež má 388 stran.

Autor prožil velkou část svého života v Brně, kam se téměř každoročně z Kanady, kde teď žije, vrací k sestře a přátelům. Přátel mezi vědci, umělci a kněžími má ve své vlasti dosud mnoho. Většina pochází z jeho třetí inkarnace, což bylo období jeho vězeňského života.

První inkarnací byl život mladého chlapce s rodiči a sourozenci. Na královopolském gymnáziu v něm vznikl zájem o biologii, zejména o botaniku. Spolupracoval s profesorem Calábkem. Na konci prvního ročníku na přírodovědecké fakultě byl zatčen. Ve svých dvaceti letech byl uvězněn pro protistátní činnost (přenesení jakéhosi dopisu, jehož obsah ani neznal) a téměř deset let vězněn.

Druhá inkarnace byla doba jeho věznění. Prošel několika věznicemi i jáchymovským gulagem. Za nejkrutější věznici pokládá plzeňské Bory kvůli sadismu jejího vedoucího. Setkával se i s báječnými, vzdělanými a moudrými lidmi. Snad nejvíc v Leopoldově ve skupině vězněných kněží. Leopoldovským spoluvězňům proto věnoval tuto svou knihu. Po propuštění se vrátil k rodičům a obtížně hledal práci. Díky dobrým lidem se mu po několika letech podařilo dostat se od manuální činnosti k práci laboranta v botanickém ústavu akademie věd – a při takové činnosti i dálkově studovat. Nedostudoval ve své vlasti. Vlastně neplánovaně zůstal i se svou první ženou v zahraničí a už se nevrátil.

Třetí, nejdelší, inkarnace je v Kanadě, kde díky vstřícným lidem velmi rychle mohl dokončit studium a postupovat ve vědecké práci na prestižní univerzitě v Torontu. Stal se jejím řádným profesorem. Oborem Josefa Svobody je polární ekologie. Přijal nabídku vést ekologický výzkum nejsevernějších krajů spolu s vybranou studentskou skupinou.
úryvek

Celý fejeton o Jaroslavu Svobodovi uslyšíte v úvodu Zelného rynku v sobotu 3. března. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio