Fazulová polévka s belešama

Dlouho se vedly debaty o tom, zda byla fazole do Evropy dovezena z Ameriky nebo ji Evropané znali už před jejím objevením. Podle všeho byla v Evropě známá už v dávnověku.

Budete potřebovat:

  • tmavé i bílé fazole
  • masový vývar (nebo kostku)
  • mrkev, petržel
  • sůl
  • bobkový list
  • celé nové koření
  • pepř celý i mletý
  • 2-3 stroužky česneku
  • 20-30 dkg kabanosu

na noky:

  • 2 vejce
  • hrubá mouka
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Tmavé i bílé fazole obereme a necháme přes noc namočit.
  2. Poté dáme do kastrolu, zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut.
  3. Následně vodu vylijeme a fazole dáme znovu vařit.
  4. Přidáme sůl, masový vývar nebo kostku, pak celé nové koření, pepř a bobkový list společně s nakrájenou zeleninou.
  5. Fazoli uvaříme tzv. na skus. Přidáme do křupava osmažený a na kostičky nakrájený kabanos.
  6. Pak přidáme naškrábaný česnek, trochu mletého pepře a dáme vařit.
  7. Jakmile začne polévka vřít, přidáváme malou lžičkou noky.
  8. Noky: Vejce, sůl, pepř rozšleháme.
  9. Poté postupně přidáme hrubou mouku a stále mícháme, aby vzniklo lehce mazlavé těsto.
  10. Lžičkou noky vkládáme do vroucí polévky.
  11. Jakmile všechny noky vyplavou, přidáme majoránku, zakryjeme pokličkou a necháme odstát.
  12. Podáváme za asi 10-15 minut.
  13. Díky nokům se také polévka přiměřeně zahustí a nemusíme tak připravovat jíšku.

Jako přílohu podáváme k polévce beleše z klasického kynutého těsta. Jen do něj nepřidáváme velké množství cukru a ani nedáváme nastrouhanou citronovou kůru.

  1. Po vykynutí dáme těsto na pomoučený vál po bocháncích a ještě necháme chvíli kynout.
  2. Jakmile jsou bochánky nakynuté, vytahujeme je od středu tak, aby byl střed co nejtenčí a okraj naopak silnější.
  3. Vytahujeme je do průměru asi 10-20 cm.
  4. Bochánky buď opékáme na plotně nasucho nebo potřené rozpuštěným sádlem.
  5. Lze je také smažit na troše sádla dozlatova.
zdroj: Josef Žeravický Sedláček