Fazolová polévka se smetanou
Recept na valašské jídlo, které připravovala už maminka i babička Renaty Geržové ze Želechovic nad Dřevnicí u Zlína. Údajně je do něj nejlepší použít fazole, kterým se na Valašsku říká „švábky“.
Budete potřebovat:
300 g fazolí (nejlépe hnědé a co největší)
200 g uzeného masa
2 cibule
30-50 g hladké mouky
100 ml oleje (nebo kousek sádla)
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
sůl
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
250 ml sladké smetany
3-4 lžíce octa
kostka bujónu
Postup:
1. Oprané fazole vložíme do tlakového hrnce, přidáme koření (bez soli), maso a zeleninu a vaříme 45 minut až hodinu.
2. Případně fazole namočíme přes noc a vaříme v klasickém hrnci, pro urychlení vaření můžeme přidat ½ lžičky jedlé sody.
3. Jakmile je fazole měkká, vyjmeme maso, petržel a celer (mrkev můžeme nechat).
4. Přivedeme k varu a polévku zahustíme jíškou, kterou si předem můžeme připravit následovně: na oleji, nebo na sádle zpěníme na jemně nakrájenou cibuli a přidáme hladkou mouku.
5. Stále mícháme až do mírně růžové barvy.
6. Do zahuštěné polévky přidáme bujón, osolíme dle chuti a přidáme sladkou smetanu.
7. Necháme chvíli povařit a přidáme nakrájené uzené maso.
8. Jakmile vše přejde varem, odstavíme a následně dochutíme octem dle libosti.
TIP:
Do polévky můžeme zavařit i drobení z nudlového těsta: polohrubou mouku smícháme se solí a vodou. Tužší těsto zpracujeme do malého bochánku a necháme chvíli odležet. Pak na hrubším struhadle nastrouháme přímo do polévky a uvaříme doměkka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.