Fazolová polévka se smetanou

Recept na valašské jídlo, které připravovala už maminka i babička Renaty Geržové ze Želechovic nad Dřevnicí u Zlína. Údajně je do něj nejlepší použít fazole, kterým se na Valašsku říká „švábky“.

Budete potřebovat:

300 g fazolí (nejlépe hnědé a co největší)
200 g uzeného masa
2 cibule
30-50 g hladké mouky
100 ml oleje (nebo kousek sádla)
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
sůl
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
250 ml sladké smetany
3-4 lžíce octa
kostka bujónu

Postup:

1. Oprané fazole vložíme do tlakového hrnce, přidáme koření (bez soli), maso a zeleninu a vaříme 45 minut až hodinu.

2. Případně fazole namočíme přes noc a vaříme v klasickém hrnci, pro urychlení vaření můžeme přidat ½ lžičky jedlé sody.

3. Jakmile je fazole měkká, vyjmeme maso, petržel a celer (mrkev můžeme nechat).

4. Přivedeme k varu a polévku zahustíme jíškou, kterou si předem můžeme připravit následovně: na oleji, nebo na sádle zpěníme na jemně nakrájenou cibuli a přidáme hladkou mouku.

5. Stále mícháme až do mírně růžové barvy.

6. Do zahuštěné polévky přidáme bujón, osolíme dle chuti a přidáme sladkou smetanu.

7. Necháme chvíli povařit a přidáme nakrájené uzené maso.

8. Jakmile vše přejde varem, odstavíme a následně dochutíme octem dle libosti.

TIP:
Do polévky můžeme zavařit i drobení z nudlového těsta: polohrubou mouku smícháme se solí a vodou. Tužší těsto zpracujeme do malého bochánku a necháme chvíli odležet. Pak na hrubším struhadle nastrouháme přímo do polévky a uvaříme doměkka.

autor: Zuzana Plíšková