Fakultní nemocnice Ostrava získala nového robota pro rehabilitaci chůze

6. březen 2019

Nejmodernější typ přístroje má teprve jako druhé zařízení v zemi, po ústecké Masarykově nemocnici. Pacientům, kteří z různých důvodů ochrnuli, robot pomáhá znovu se postavit na nohy.

Nejdříve je nutné pacienta pořádně uchytit do speciální konstrukce. „Ten člověk musí mít v tom zavěšení pocit absolutní jistoty, protože určitou dobu před rozjetím visí ve vzduchu v popruzích,“ vysvětluje vedoucí fyzioterapeut Kliniky léčebné rehabilitace Zdeněk Guřan.

Pak už robot pomáhá pacientovi chodit. Jako jedna z prvních už terapii postoupila Eva Jaworková, po cévní mozkové příhodě skončila na vozíku. „Chodilo to vlastně místo mne. Čekám, že mi to v chůzi určitě pomůže,“ říká pacientka.

Nový robot se přitom umí přizpůsobit i pohybům pánve a věrně simulovat přirozenou chůzi. Cvičení na něm pomáhá pacientům s celou škálou diagnóz.

„Může se stát, že má úraz páteře, ochrne. Může se stát, že má úraz hlavy a ztrácí schopnost samostatného stoje, samostatné chůze. Může se stát – a je to relativně častý problém, že dostane mozkovou mrtvici, ochrne na jednu polovinu těla,“ doplňuje přednostka kliniky Irina Chmelová.

Pro rehabilitaci ochrnutého pacienta dříve nemocnice potřebovala až čtyři fyzioterapeuty, kteří ho drželi a pohybovali mu nohama. I v tom robot zásadně pomáhá. „Teď místo terapeutů je tento robotický systém, který zajistí daleko větší přesnost. Ti lidé ujdou daleko větší vzdálenost,“ dodává Chmelová.

robot je určený pro dospělé pacienty. Časem chce nemocnice dokoupit potřebné díly, aby ho mohla využívat i pro rehabilitaci děti.

autor: iha
Spustit audio

Související