Experimentální archeologie umožňuje nahlédnout do pravěku. Ale ne každý experiment musí vést k cíli

20. květen 2019

Hostem Petra Voldána byl v pondělí 20. května po 18. hodině docent Radomír Tichý z Katedry archeologie Univerzity Hradec Králové. Velký propagátor takzvané experimentální archeologie, která ověřuje historické domněnky a hypotézy v praxi. 

Jako kluk přečetl všechny Štorchovy knížky. A zrodila se láska k experimentální archeologii

Expedice Monoxylon 1998

Docent Radomír Tichý si umí plnit klukovské sny. Jedním z těch snů bylo určitě stát se archeologem. A dalším obrovským splněným snem je Centrum experimentální archeologie ve Všestarech, které vybudoval doslova ze země.

Docent Radomír Tichý si umí plnit klukovské sny. Jedním z těch snů bylo určitě stát se archeologem. A dalším obrovským splněným snem je Centrum experimentální archeologie ve Všestarech, které vybudoval doslova ze země.

V Rozběřicích na Královéhradecku se na svou další cestu chystá dřevěný člun Monoxylon. Experimentální archeologové se s ním vydají do Řecka, kde chtějí na vlastní kůži zažít a v praxi tak potvrdit některé své teorie - například tu o pravěkém obchodování se vzácným obsidiánem.

Jde již o třetí expedici, první se uskutečnila v roce 1995 a druhá tři roky poté.

Výraz Monoxylon je řecký. Protože první výprava byla v Řecku v Egejském moři, tak z úcty k onomu prostředí a celé antické civilizaci, byla zvolena přesná verze názvu, proto výraz Monoxylon.

Vždy jsem měl rád představu, jak to vypadalo v pravěku. A skrze archeologickou profesi ta cesta musí jít.
doc. PhDr. Radomír Tichý, Ph.D., docent katedry archeologie Univerzity Hradec Králové

„Pro expedici volíme optimální roční období, které se jeví na přelomu června a května, kdy v té oblasti vanou větry vhodných směrů a zároveň i mírnější. Takže spolu s doprovodným plavidlem by ta trasa snad neměla být nebezpečná. Ale je to výzva. Jednou z verzí je, že ta plavba byla daleko odvážnější, než jsme si doposud mysleli. A to bychom rádi vyzkoušeli," vysvětluje Radomír Tichý.

Mimochodem všichni účastníci expedice už si ke člunu, ve kterém jim naskáčou pořádné mozoly a ve kterém prolijí litry potu, našli už určitou citovou vazbu. 

Chcete-li nakouknout do pravěku, bude pro vás ideální výlet do archeoparku ve Všestarech

Archeopark v Chotěbuzi (Ostravsko - 39)

Ten je určen pro nadšence archeologie všech věkových kategorií.

Člun je zkrátka už trochu členem rodiny. Ale pořád ještě čeká na nějaké důvěrné jméno. A Radomír Tichý k tomu doplňuje:
„Existovaly neformální názvy, například „kráva", protože vpředu byla umístěna kravská lebka. A výraz „kráva pije" znamenal, že se příď zanořuje tak hluboko, že je to mírně na pováženou. Tedy označení „kráva" bylo takové domácí jméno."

„Trasa je náročná hlavně délkou. Expedici by měl doprovázet katamaran. Já ho nazývám plovoucí molo. Když máte pevný bod ve světě, tak potom už je jedno, jestli kotvíte u mola nebo u katamaranu. Máme několik variant cesty a některé jsou dokonce i přímo z Milosu na Krétu. Ta vzdálenost by se pak prodloužila až na 160 kilometrů přes moře, což už je zajímavé."

Uprostřed Rozkoše pluje expedice Monoxylon

Čtěte takéExpedice Monoxylon III

A Radomír Tichý dodává: „Při expedici sázíme na zkušenost. 90 procent členů posádky je opravdu z předchozích expedic. Trošku to zvýšilo věkový průměr, protože za 20 let nikdo neomládne, ale věkový průměr je opravdu široký od 25 až skutečně do 60 let. Ale ty zkušenosti se velmi pozitivně projevují. Je to taková tradiční chlapská akce a všichni to milují i když je to zkrátka náročné."

Velký propagátor takzvané experimentální archeologie, která ověřuje historické domněnky a hypotézy v praxi, byl hostem pořadu Na cestách s Petrem Voldánem. Ten se vysílal živě z kavárny District 5 v Havlíčkově ulici v Hradci Králové:

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související