Expedice Z101 se v Súdánu přesunula z nebezpečného revolučního dění na bojiště sportovní

26. listopad 2021

Expedice Z101 a Tomáš Vaňourek narazili v Súdánu na jednu tradiční společenskou událost, kterou o sedmdesát čtyři let dříve pánové Hanzelka a Zikmund minuli. Jde o takzvaný Nuba wrestling.

Nuba wrestling je v Súdánu považován za něco jako národní sportovní poklad a do značné míry i kulturní dědictví. Jeho existence je spojena s pohořím Núba, jež leží v oblasti Jižního Kordofánu na hranicích s Jižním Súdánem, kde je mj. tato aktivita ještě oblíbenější než v samotném Súdánu. Jedná o místní verzi klasického zápasu, který se těšil oblibě už ve starověkém Egyptě, a záznamy o něm jsou dochovány např. na malbách v hrobkách v oblasti Luxoru.

Přidáváme opět něco z cestovatelského deníčku Expedice Z101: „My jsme se vydali na předměstí Chartúmu, kde se každý pátek odpoledne od 16 hodin toto sportovní zápolení má konat na místním stadionu se zelenými ochozy, který je jediný svého druhu v celém Súdánu. Místo díky GPS najdeme, ovšem nikdo tady není, ale nakonec po bloudění se ocitneme na otevřeném prostranství, kde je v prachu nakreslen kruh, uvnitř kterého dvojice mladíků zápasí. Okolo sedí diváci, stařečci na židlích odhánějí holemi mladé kluky, kolem chodí prodavač s pochutinami a výběrčí peněz, protože zábava není zadarmo.

My sedíme mezi místními, já jako jediná žena široko daleko, takže větší atrakcí než polonazí mladíci se stávám já. Zápasníci, kteří se snaží vzájemně dostat na lopatky, však cítí vůči sobě vzájemný respekt, který se mj. projevuje tím, že vítěz vezme poraženého na ramena,“ zprostředkovává autentické zážitky Linda Piknerová.

Tomáš Vaňourek je shrnuje do další z reportáží, ve které také prozrazuje, jaké teploty v současnosti v Africe panují.

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na https://rozhl.as/ExpediceZ101.

Spustit audio

Související