Expedice Z101 objevuje Etiopii, cestovatel Tomáš Vaňourek navštívil i opravdové peklo

10. březen 2023

Expedice Z101 sleduje stopy první cesty cestovatelů Hanzelky a Zikmunda, srovnává tehdejší svět s tím dnešním.

Expedici Z101 se konečně podařilo dostat se ze Súdánu na území Etiopie. A hned na začátku putování touto africkou zemí se Tomáš Vaňourek ocitne v opravdovém pekle. Vysvětlení a první zážitky cestovatele Tomáše Vaňourka v Etiopii na vás čeká v další expediční reportáži. 

A přidáváme opět osobní komentář cestovatelů Lindy a Tomáše:

Konečně můžeme naplno objevovat Etiopii, zemi s více jak 120 miliony obyvatel, zemi, kde se nachází jeden z pramenů Nilu a zemi, která nikdy nebyla Evropany fakticky kolonizována.
Vnitrozemský stát, kde se pěstuje nejlepší káva světa a jeho hlavní město Addis Abeba má přezdívku hlavní město Afriky, budeme poznávat přesně do 24. března, protože pak chtě nechtě musíme zemi opustit, v opačném případě nám hrozí konfiskace George.
Tomáš začíná na severu v Simienských horách, kde se nachází nejvyšší hora Etiopie a 10. nejvyšší vrchol Afriky, na který občas dopadnou i sněhové vločky. Není to tak úplně překvapivé při výšce 4 500 m. n. m. a skutečnosti, že Etiopie je z poloviny tvořena náhorními plošinami, rozehnutými ve dva Velkou příkopovou propadlinou. Z hor je to kousek do Lalibely, města proslaveného 11 kamennými kostely, které jsou do jednoho monolity a byly tudíž vytesány z jediného kusu kamene. Svatostánky jsou pak propojeny podzemními chodbami, čímž se návštěvníkovi před očima zjevuje něco, co bývá označováno jako osmý div světa. Anebo trochu střízlivěji řečeno jedna z nejdokonalejších a nejoriginálnějších staveb středověku. A jak je to vůbec možné? Vše podstatné zařídila příroda, která vytvořila uprostřed hor ostrůvek o velikosti asi 20 hektarů, tvořený pórovitou horninou zvanou scoria. Ta se nerozpadá, není křehká a nejčastěji má červené barvy.
Za informace o horninách a jejich významu pro Etiopii jako takovou je třeba poděkovat knize od Vladimíra Plešingera Na střeše Afriky.

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.