Exotická Litomyšl. Podobnou školu nenajdete v celé střední Evropě

19. leden 2019

Starají se o ohrožené druhy plazů, malé opice i ryby z afrického jezera Malawi. Studenti oboru Chovatel cizokrajných zvířat se učí přímo u školních terárií a voliér.

Střední zahradnická a technická škola v Litomyšli má vlastní unikátní chovy, stará se o stovky druhů zvířat. A to je právě to, co ji odlišuje od ostatních škol, které nabízejí podobný maturitní obor. I když budoucí chovatelé cizokrajných zvířat jezdí na praxe do českých nebo zahraničních zoologických zahrad, v kontaktu s exotickými zvířaty jsou v Litomyšli každý den.

Krmení varana smaragdového

Škola se začala na obor Chovatel cizokrajných zvířat připravovat v roce 2009, v roce 2013 přijala první studenty. „Tak rozsáhlé vlastní chovy nemá žádná střední škola ve střední Evropě. Navíc my je stále rozšiřujeme. Odhaduji, že v současné době ve školních specializovaných učebnách žije něco mezi 400 až 500 druhy zvířat,“ uvádí ředitel Střední zahradnické a technické školy v Litomyšli Ivo Jiránek. „Od ledna letošního roku budeme mít navíc k dispozici i novou školní budovu, která bude primárně sloužit právě studentům oboru Chovatel cizokrajných zvířat.“

Kosmani i varani

Studenti mají k dispozici několik specializovaných učeben pro chov savců, ptáků, akvaristiku a teraristiku. „V posledních letech se nám podařilo vybudovat výběhy pro malé opice, druhým rokem tu chováme například kosmany běločelé, kteří se nám letos poprvé rozmnožili, a to hned dvakrát,“ dodává Ivo Jiránek. „Naproti kosmanům běločelým mají výběh kosmani zakrslí. Ti jsou u nás prvním rokem a počítáme, že by se jejich rodinka mohla rozrůst teď na jaře.“

V učebně chovu savců se studenti starají například o kosmany běločelé

Studentku 3. ročníku oboru Chovatel cizokrajných zvířat Evu Kučerovou péče o kosmany baví: „Dostávají ovoce, třeba i kašičku, pochutnají si i na tom, když jim dáme živý hmyz. V učebně chovu savců se dále staráme třeba také o mangusty, křečky, osmáky, činčily nebo bodlinatky.“

V učebně chovu ptáků určitě vyniká párek turak. „Je to vlastně vzdálený africký příbuzný naší kukačky,“ vysvětluje ředitel Jiránek. „Máme tu dva druhy. Turakové jsou krásně zbarvení a není bez zajímavosti, že jejich peří obsahuje měď. Mladé ptáky získáváme přímo od zoologických zahrad nebo od špičkových chovatelů z celé Evropy.“

Líheň pro krajty

Největší prostory v současné době zaujímá učebna chovu plazů. „Máme tu jak pralesní, tak i pouštní druhy, takže pro ně musíme vytvořit odlišné podmínky. Někteří plazi patří k ohroženým druhům, takže naše škola se podílí na jejich záchraně, z toho máme velkou radost,“ přibližuje Ivo Jiránek.

Student 3. ročníku Aleš Hanus otevírá box s mládětem krajty královské: „Ročně odchováme několik desítek hadů. Co se týče krajt, máme tu i výjimečný druh, a to krajtu angolskou, ta je v Česku velice vzácná. Mne ale nejvíc baví gekoni, stromové i pouštní druhy. V budoucnu bych chtěl ve studiu pokračovat na Zemědělské fakultě Jihočeská univerzity v Českých Budějovicích. A potom pracovat v zoologické zahradě nebo v oblasti celní správy,“ dodává Aleš Hanus.    

Nové exotické centrum

Chovatelé cizokrajných zvířat kromě praxe ve školních laboratořích a učebnách jezdí na pravidelné týdenní individuální praxe do zoologických a botanických zahrad. Součástí výuky jsou také návštěvy zahraničních výstav a prodejních burz exotických zvířat. Studenti pravidelně vyjíždějí i na zahraniční školní exkurze, nejčastěji do italských Alp. Někteří se podívali i do Ománu a škola v současné době připravuje přírodovědnou expedici na Srí Lanku.

Škola otevírá novou budovu, bude primárně sloužit studentům oboru Chovatel cizokrajných zvířat

„Uplatnění našich absolventů je široké. Stávají se pracovníky specializovaných firem na poskytování služeb pro chovatele, samozřejmě práci najdou v zoologických zahradách, ale také v oblasti celní správy, tedy kontroly dovozu a vývozu chráněných druhů živočichů nebo se stanou veterináři,“ doplňuje ředitel školy.  

Střední technická a zahradnická škola 31. ledna 2019 slavnostně otevře nové centrum chovů cizokrajných zvířat. K dispozici má novou budovu, která vznikla díky přestavbě starého objektu, za podpory Pardubického kraje a evropských dotací. Škola do ní umístí přes 600 terárií a akvárií, klimatizované chovy horských druhů a na střešní zahradě vznikne například letní expozice chameleonů.

autor: BRA
Spustit audio

Související