Erik Best: Macron je ve slabé pozici. Trump toho využil a zaútočil

12. listopad 2018

Světoví státníci se sešli v Paříži, aby si připomněli 100. výročí konce první světové války. Emmanuel Macron ve svém projevu mimo jiné varoval před křehkostí míru a před nebezpečím nacionalismu, který označil za přímý protiklad vlastenectví.

„Emmanuel Macron vystupoval jako politik ve slabé pozici a to byla chyba,“ myslí si americký novinář a komentátor Erik Best, podle nějž si je toho americký prezident Donald Trump vědom, a tak využil situace a šel do přímého střetu s francouzským prezidentem.

„Macron propaguje politiku, která je v protikladu k tomu, co chce Trump, ale i nová síla v Německu, Polsko, Maďarsko, Česká republika nebo Itálie. Myslí si, že může diktovat evropskou politiku, ale jeho pozice je oslabená,“ říká Erik Best s tím, že s odchodem Velké Británie z Evropské unie zmizí protiváha třetí strany v čele EU a Německo ani Francie se netají tím, že stojí u posílení svých pozic v rámci unie.

Logo

Trump vs. Macron

Podle Macrona Evropa potřebuje svoji vlastní armádu, protože se už dál nemůže v obraně spoléhat pouze na USA. „Donald Trump pochopil Macronovy výroky tak, že francouzský prezident podporuje vznik evropské armády, protože se Evropa musí umět bránit proti Rusku, Číně, ale eventuálně i proti Spojeným státům. A to považoval za urážlivé a na Macrona zaútočil,“ vysvětluje Erik Best.

„Jestli to tak Emannuel Macron myslel, je to nová dimenze ve vzájemných vztazích. Pokud mluvil jen o možné obchodní válce, je to pochopitelné, ale Trump to – možná záměrně – pochopil tak, že Spojené státy mohou zaútočit na Evropu. A využil to naopak k tomu, aby mohl sám zaútočit na prezidenta Macrona.“

Hezké fráze, ale žádná změna

Přestože si oba politici následně svoje postoje vyjasnili a alespoň před médii vystoupili s prohlášením, že vzájemné nedorozumění zažehnali, zůstává otázka, nakolik je spojenectví v rámci NATO i nadále pevné. „Dnes se na pomoc Spojených států spolehnout můžeme, ale co zítra, to nevíme,“ říká k tomu Erik Best.

Čtěte také‚Jsme si mnohem blíže, než se zdá.‘ Setkání Trumpa s Macronem urovnalo spory o evropské obraně

Pařížská mírová konference, která by mohla být příležitostí k upevnění mezinárodních vztahů a především ujasnění, kdo jsou nepřátelé a jak se proti nim bránit, podle něj přinese hlavně hezké fráze, ale žádnou velkou změnu.

Další témata rozhovoru: Jak vážně berou jednotlivé státy NATO svůj závazek vzájemné vojenské pomoci? V sobotu zemřel novinář Jan Petránek. Co bude po jeho odchodu chybět české žurnalistice? Jak vidí americký novinář výsledky voleb do Kongresu USA? Jaká bude Amerika v příštích dvou letech? Z vedení ČSSD odstoupil Jiří Zimola. Jaká je jeho vnitrostranická pozice?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související