eObčanky usnadní běhání po úřadech, ale zatíží hlavu několika kódy

29. leden 2019

Od července 2018 si můžete spoustu úředních záležitostí pohodlně vyřídit ze svého mobilu nebo počítače díky elektronické občance. Průkaz umožňuje bezpečné přihlášení k online službám. Aktivaci čipu je dobré provést už na úřadě.

„Pokud se rozhodnete, že nebudete chtít aktivovat elektronickou část občanského průkazu, poslouží vám jako doposud, tedy k prokázání totožnosti. V opačném případě máte možnost náhledu a přístupu do daných portálů,“ vysvětluje Ema Dlabajová z pardubického magistrátu. K širšímu využití komplexních služeb byste měli mít zřízenou datovou schránku na fyzickou osobu. Jinak možnosti jsou prozatím zúžené. Nová eObčanka usnadní například podání daňového přiznání, žádost o podporu v nezaměstnanosti, vyřizování důchodů a podobně. Plnohodnotnou roli má i při používání elektronického podpisu.

Hlava plná kódů

Ať už se rozhodnete aktivovat elektronickou část, nebo ne, budete úředníky vyzváni, abyste u nově zhotoveného dokladu zadali osobní bezpečnostní kód (BOK). „Jde o libovolnou kombinaci čtyř až deseti čísel a slouží ke kontrole, jestli je občanský průkaz v rukou správného člověka. Ze zkušenosti od klientů víme, že tento kód chtějí třeba v bankách. V případě aktivace čipu vás čekají ještě dva kódy, IOK (identifikační osobní kód) pro dálkový přístup do portálů a DOK (deblokační osobní kód). Ten zadáváte tehdy, když se vám třikrát po sobě nepodaří správně zadat IOK,“ popisuje paní Ema.

Elektronický občanský průkaz neboli eObčanka

U průkazů s čipem pro děti mladší 15 let je aktivace elektronických funkcí možná až po dovršení patnáctých narozenin. Lidé, kteří zažádali o průkaz s čipem ještě před červencem 2018 a zaplatili za něj správní poplatek 500 Kč, mají možnost bezplatně zažádat o nový typ průkazu.“ 

Co dělat, když občanku s čipem ztratíme?

Pokud občanský průkaz s aktivovaným čipem ztratíte, nebo vám ho někdo ukradne, můžete na lince 225 514 777 čip zablokovat. Nelze ho už znovu aktivovat, proto je nutné požádat o nový průkaz. Dále je potřeba odcizení nahlásit na Polici ČR a ztrátu na úřadě obce s rozšířenou působností. Podrobnější informace najdete na www.info.eidentita.cz/eOP

Důležité kroky k aktivaci elektronického občanského průkazu:

  • Aktivovat identifikační funkci čipu zadáním přístupových kódů k identifikačnímu certifikátu (IOK a DOK) – doporučujeme toto provést hned na úřadě při přebírání občanského průkazu (ale lze to provést i později).
  • Pořídit si čtečku čipových karet a připojit ji k PC nebo telefonu (některé počítače už mají čtečku integrovanou, není nutné ji pořizovat).
  • Nainstalovat obslužnou aplikaci eObčanka – identifikace. Je nutné připojení k internetu. Přes tuto aplikaci pak budete dále spravovat všechny možnosti, které vaše eObčanka nabízí.
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související