Energie mám pořád dost, říká Marie Těthalová, která se jako pěstounka postarala o víc než 10 dětí

22. září 2021

Víc než desítka dětí prošla pěstounskou rodinou Těthalových z Uherského Ostrohu. Marie Těthalová nyní za svou práci dostala ocenění od Zlínského kraje.

Na zámku Vsetín se v pátek 10. září 2021 uskutečnilo slavnostní vyhlášení pátého ročníku ankety Ocenění pečujících osob Zlínského kraje pro rok 2021 – kategorie pěstoun. Oceněni byli: Marie Těthalová, Helena Kovářová, manželé Hnilovi a manželé Jahodovi.

 „Pěstouni pečují o děti, o které se z různých důvodů nemohou starat jejich rodiče. Bývají to mimika i starší děti, kterým pěstouni nabízejí milující náruč. Nemají to mnohdy jednoduché, ale je vidět, že pomoc, kterou dětem nabízejí, berou jako poslání, které dává smysl,“ řekla statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, zodpovědná za oblast sociálních věcí.

Stát pěstouny podporuje finančním příspěvkem a zajištuje jim odbornou pomoc, tzv. doprovázení. „Podpora státu je důležitá, ale nedostačující bez investice a daru do života, kterým pěstouni vybavují dítě, o které pečují. Za to jim patří respekt a úcta společnosti. Ocenění našeho kraje v anketě Pěstoun, je jen malé poděkování pro ně,“ uvedla Alena Gajdůšková, předsedkyně Sociálního výboru Zastupitelstva Zlínského kraje.

Pěstouni vychovávají děti po dobu, po kterou jejich péči potřebují. Přechodní pěstouni několik měsíců, ostatní pěstouni několik let, třeba až do zletilosti těchto dětí. Jsou to příbuzní dětí, ale také lidé cizí, kteří se rozhodli pomoci, prošli procesem odborného posouzení a přípravou, a byli vybráni pro konkrétní dítě, které umístění v nové rodině potřebovalo.

Jednou z oceněných maminek je i Marie Těthalová. Původně začala pečovat o děti z dětských domovů a jedno z nich si s manželem osvojili. Poté co ovdověla, stala se od roku 2016 pěstounkou na přechodnou dobu. A právě s touto veselou a optimistickou ženou natáčel i redaktor Českého rozhlasu Zlín Michal Sladký.

„Energie mám pořád dost,“ říká v reportáži s úsměvem paní Marie a prozrazuje, že právě teď má v přechodné péči roční holčičku. V těžkých chvílích jí prý pomáhá rodina.

Další ocenění pěstouni

Eva a Libor Jahodovi

Manželé Jahodovi chtěli vždy velkou rodinu a počítali s tím, že ne všechny děti se jim musí narodit. Postupně přijali ke svým 4 vlastním dětem 3 děti do pěstounské péče. Jejich rodinný život byl protkán mnoha nesnázemi, překážkami, předsudky. Museli se vyrovnat s vlastními vnitřními dilematy, řešit těžká rozhodnutí a čelit tlaku okolí. Jsou velmi skromní, trpěliví, své zásluhy nepřipouští. Děti přijímali v období, kdy nebylo vzdělávání pěstounů běžnou součástí výkonu pěstounské péče. Na základě svých dlouhodobých zkušeností s výchovou přijatých dětí došli postupně k poznání, že roky, které děti stráví v ústavu, se nedosytí nikdy. Zpětně s průběžným vzděláváním pochopili souvislosti. Výchovu všech dětí zvládli i díky humoru a nadhledu.

Petr a Petra Hnilovi

Manželé Hnilovi přijali v minulosti do pěstounské péče jedno dítě ve věku 1,5 roku. Přebírali jej z ústavního zařízení. Jeho vývoj byl opožděn. V prostředí manželů Hnilových se nový člen rodiny brzy adaptoval a byly u něj patrné pokroky ve vývoji. Společně s přijatým dítětem vychovávali pěstouni ještě své dvě děti. Od roku 2014 se začali věnovat výkonu pěstounské péče na přechodnou dobu, kdy v rámci této služby poskytli pomoc šesti dětem. Všechny svěřené děti v jejich péči prospívaly. Manželé Hnilovi adekvátně reagovali na potřeby všech svěřených dětí, tyto se v jejich péči rozvíjely. Od roku 2020 se věnují výkonu dlouhodobé pěstounské péče o dvě děti. Pěstouni se angažují i v souvisejících aktivitách pro pěstounské rodiny, kdy paní Hnilová založila sklad dětských věcí pro pěstouny ve Zlínském kraji.

Helena Kovářová

Paní Helena Kovářová se rozhodla převzít do pěstounské péče svého synovce, který se vlivem nepříznivých životních událostí v jeho rodině ocitl v dětském domově. Nechtěla, aby v tomto prostředí nadále vyrůstal. Rozhodnutí nebylo jednoduché, v té době už pečovala o své dvě děti. Mezi pěstounkou a synovcem byl navázán velmi úzký a důvěrný vztah. Pěstounka podporuje dobré vztahy synovce s jeho rodiči. Díky řádné, obětavé a důsledné péči tety dospěl ve zdravě sebevědomého, zodpovědného chlapce, který je připraven na vstup do samostatného života. Je předpoklad, že pomoc a péče tety neskončí jeho zletilostí, ale i nadále si budou vzájemnou oporou.

 

autoři: Michal Sladký , Roman Verner , Růžena Vorlová | zdroj: Krajský úřad Zlínského kraje
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.