Ekonomiký zápal klanu čmeláčího

16. březen 2015

Znáte pocit, kdy by se ve vás krve nedořezal? Tak ten jsem poznala zcela nedávno. V Odpoledním kolotoči probíhala Poradna rodinných financí ekonoma Zdeňka Simaichla. Právě odpovídal jednomu roztrpčenému posluchači... v tu ránu se ozval mobilní telefon.

Zprvu jsem si myslela, že ho zapomněl vypnout můj host, protože já ho měla, alespoň podle mého přesvědčení, vypnutý. Také jsem ho zpražila vyčítavým pohledem... jen do té několikavteřinové chvíle, než se ozvalo opravdové "zvonění".

Pak se můj pohled změnil na hluboce omluvný a zároveň šílený. Vrhla jsem se na svou tašku a hrabala někde u dna, kde hulákal můj mobil a celý národ se mohl v té chvíli dozvědět od čmeláčích medvídků že: "Na políčku v jetelíčku tam kde potok pramení, dobře je nám po tělíčku zákonem jsme chráněni, sosáčkama sosáme bez přestání to samé, do pěti, do pěti musíme být u maminky v doupěti."

Krásnou písničku z dětského večerníčku jsem v té chvíli nenávistně proklela a sama dělala "mrtvého brouka". Zdeněk Simaichl, coby už zabydlený profesionál, ani na chvilku nevypadl z role a hlasitě odpovídal do mikrofonu. Včelí medvídky tak alespoň na chvilku přehlušil. Za těch pár vteřin jsem, myslím, vypotila snad kilogram váhy.

autor: Světla Magni
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.