Ekonomická daň za sankce proti Rusku dopadne na každého z nás, předpokládá děkan Fakulty managementu a ekonomiky zlínské univerzity David Tuček

17. březen 2022

Na Ukrajině od 24. února hoří ozbrojený konflikt, který rozpoutalo Rusko. Jaký to bude mít dopad na českou ekonomiku?

Jaké dopady na českou ekonomiku má a bude mít válka, kterou Rusko rozpoutalo na Ukrajině? Je zdražení pohonných hmot opodstatněné? A na co se mají připravit domácnosti?

„Na hranici chudoby je nyní 9 % českých domácností, odhad vývoje do dalšího roku je navýšení až na 20 %,“ říká v rozhovoru děkan Fakulty managementu a ekonomiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně David Tuček. Na lidi totiž dopadnou nejen důsledky války na Ukrajině, ale i předchozí ekonomické zvraty, jako byly například otřesy na českém energetickém trhu. 

Poslechněte si celý rozhovor, ve kterém David Tuček analyzuje možné dopady na všechny oblasti našeho života.

autoři: Andrea Kratinová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.