Ekologové ve Valašských Kloboukách chtějí v regionu zachovat les více než stoletých jedlí a buků, vykupují ho proto od soukromníků

6. prosinec 2005

Základ ojedinělého bělokarpatského pralesa je opět větší. V rámci sbírky Místo pro přírodu jej od soukromníků vykupují ekologové ve Valašských Kloboukách. Chtějí tak v regionu zachovat les více než stoletých jedlí a buků, který se nejvíce podobá porostům z dávnější historie česko-slovenského pomezí.

V této chvíli vykoupená plocha přesáhla deset hektarů a doposud lidé přispěli bezmála milionem korun. Celkem chtějí ochránci vykoupit zhruba padesát hektarů lesa. "Je to nejpřirozenější ekosystém v rámci této geografické polohy, který se snažíme dělat za účasti veřejnosti, což je na tom v tuto chvíli nejzajímavější. Snažíme se vybudit v lidech, aby to sami chápali a na zachování lesa se podíleli," říká předseda Českého svazu ochránců přírody Kosénka Miroslav Janík.

"V přírodním lese, který chráníme, mohou všechny procesy probíhat nerušeně a pro vývoj mnoha organismů je tento přirozený vývoj zcela zásadní," vysvětluje předseda Janík. Charakter je zajímavý tím, že v severovýchodní části Bílých Karpat se může hovořit o genetickém základu, kterým je jedlobučina. "Najdeme tam ale i velké množství dalších velmi ceněných druhů dřevin, například lesní třešeň nebo jilmy," vypočítává předseda Českého svazu ochránců přírody Kosénka Miroslav Janík.

Co se týče financí, které byly do současné doby na zachování ojedinělého bělokarpatského pralesa vydány, tak se částka blíží ke dvěma milionům korun. "V průměru to, co jsme spočítali z těch cen, které dnes můžeme považovat za tržní, tak se dá zachránit jeden hektar vzrostlého lesa za asi 160 tisíc korun," dodává předseda Janík.

autor: rv
Spustit audio