Echinacea. Skutečný hit v boji s nachlazením, nebo jen hlasitý marketing?

18. leden 2019

V lékárnách, supermarketech i u internetových prodejců. Tam všude seženete echinaceu. V podobě kapek, sirupů, tabletek, čajů nebo tinktur patří tato bylina mezi nejčastěji nabízené prostředky proti nachlazení. Vědci už zkoumali její účinky. I ty vedlejší. 

Rostliny z rodu echinacea mají svůj domov v severní Americe a některé kmeny tamních indiánů prý opravdu v minulosti určité rostliny používaly jako léčivky, ale pro jiné účely, například pro tlumení bolesti. V souvislosti s nachlazením se echinacea objevila až v 60. letech 20. století, a to jako součást marketingu švýcarského výrobce bylinných potravinových doplňků.

Jak dopadly lékařské testy?

Vzhledem k ohromné popularitě těchto přípravků byla provedena celá řada studií, které hodnotily to, nakolik je echinacea účinná pro prevenci nebo léčbu nachlazení. V roce 2014 odborníci z organizace COCHRANE zhodnotili výsledky 24 tzv. dvojitých slepých studií, které porovnávaly účinky podávání preparátů obsahujících echinaceu s účinky podání placeba. Tyto studie zahrnovaly celkem více než čtyři tisíce účastníků. Hodnotitelé došli na základě hodnocených studií k závěru, že echinacea neprokázala, že by pro léčbu nachlazení přinášela výhodu.

V roce 2015 pak byla uveřejněna analýza 6 klinických studií, kterých se zúčastnilo dohromady téměř dva a půl tisíce lidí a které byly zaměřeny na riziko rekurentních neboli opakujících se infekcí dýchacího ústrojí. Podle autorů analýzy by echinacea mohla snižovat riziko opakovaných infekcí a jejich komplikací hlavně u citlivých jednotlivců.

Podle bývalého profesora Stanfordovy univerzity Wallace Sampsona, který proslul jako kritik různých nevědeckých postupů v medicíně, má použití echinacey jako léku proti nachlazení více společného s agresivním marketingem než s vědeckými metodami.

Co je to echinacea?

Echinacea je název rodu ozdobných květin patřících mezi hvězdicovité. V češtině se používá obvykle název třapatka. Některé z těchto rostlin se využívají také jako léčivé byliny. Obsahují totiž určité chemické látky, které potenciálně mohou být zdraví prospěšné a které chemici řadí mezi glykoproteiny nebo flavonoidy. Léčivky z rodu Echinacea se využívají například v případě nachlazení a onemocnění dýchacích cest a zánětů močových cest nebo k hojení ran.

Kromě sporných nebo nejistých přínosů ukazují některé studie, že i echinacea může vést k nežádoucím vedlejším účinkům, jako jsou pocity nevolnosti. Někteří lidé mohou být alergičtí a může docházet i k nežádoucím interakcím s některými léky předepisovanými na nemoci srdce, krvácení nebo autoimunitní choroby, jako je psoriáza nebo lupenka, lupus nebo revmatoidní artritida.

Echinacea dětem? Raději ne!

Studie z roku 2003 ukázala, že echinacea byla u dětí spojena s vyšším rizikem vyrážky. Vzhledem k riziku alergie a nežádoucích účinků doporučila komise Evropské lékové agentury, že by přípravky obsahující echinaceu neměly být podávány dětem do 12 let věku.

Nachlazení – co je a jak vzniká?

Označení nachlazení se používá pro rozmanitou skupinu onemocnění horních cest dýchacích, která se obvykle projevují ucpaným nosem, výtokem nosu, kýcháním, bolestmi v krku, kašlem, bolestmi hlavy a zvýšenou teplotou nebo horečkou. Medicína rozlišuje více než 200 různých virů, které mohou nachlazení způsobit. Konkrétní projevy nachlazení se mohou lišit podle toho, kterým virem bylo způsobeno. Nicméně obvykle trvají asi týden až 10 dní, v některých případech mohou přetrvávat i déle. Protože podávání antibiotik s ohledem na virový původ nachlazení nemá smysl, hledají lékaři jiné prostředky prevence a léčby.

Spustit audio