Dýňový přívarek
Přestože sté výročí republiky slaví letos Česko a Slovensko zvlášť, v receptáři dopoledního Apetýtu to dáme tento týden znovu dohromady. Privarok je hustý pokrm se zeleninovým nebo luštěninovým základem, takže můžete použít třeba cuketu, čočku nebo mrkev.
Budete potřebovat:
- 1 kg dýně
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 300 ml smetany
- hrstka kopru
- ocet dle chuti
- 1 lžička cukru
- sůl, pepř
Postup:
- Cibuli nakrájíme a zpěníme na másle.
- Přidáme nahrubo nastrouhanou dýni, osolíme, dle potřeby podlijeme a dusíme doměkka.
- Mouku důkladně rozmícháme ve smetaně spolu s koprem.
- Smetanou zalijeme dýni a povaříme.
- Dochutíme solí, pepřem, cukrem a octem.
- Servírujeme s natvrdo uvařenými vejci, případně i bramborem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.