Dvůr Králové opravuje kanalizační síť pod městem. Při práci pomáhají i speciální datalogery

4. únor 2019

Vodovodní a kanalizační síť ve Dvoře Králové nad Labem je v havarijním stavu. Město se ji snaží postupně opravovat. Cílem je snížit úniky vody, které jsou o desítky procent větší než v jiných městech. Problémová místa se pracovníkům královédvorských vodovodů a kanalizací daří najít díky speciálním datalogerům. Ty při kontrole vodovodního potrubí dokáží odhalit skryté poruchy.

Provozní technik městských Vodovodů a kanalizací Dvůr Králové nad Labem Alfréd Pohl každé ráno sedá k počítači a zapíná specializovaný program. Ten vyhodnocuje údaje z datalogerů posbíraná během noci.
„Zaznamenávají od dvou do čtyř ráno šumy na vodovodní síti, které by měly být nulové. V tu dobu je samozřejmě největší klid na síti, lidé spí a neměl by tam být prakticky žádný odběr."

Dvůr Králové opravuje kanalizační síť pod městem

Systém lokalizuje a vyhodnocuje frekvenci a intenzitu hluku na vodovodní síti a určuje problémová místa.
„Tady když se podívám, tak vidím, že na datalogeru číslo 18 mám naměřeno 53 decibelů za noc. Což znamená, že tam může být nějaký problém."

Následně vyjíždí do terénu služba, která musí posoudit závažnost případné poruchy. Nejprve ovšem potřebuje přesněji lokalizovat problémové místo. K tomu technici využívají korelační jednotku.
„Ta se skládá ze dvou ze dvou vysílaček a přístroje, který připomíná tlustý tablet."

Dvůr Králové doplatí majiteli čistírny odpadních vod zhruba 7,7 milionu a bude s ním dál jednat

Vodu k životu nezbytně potřebujeme

Královedvorská radnice pravděpodobně nebude podávat dovolání proti pátečnímu rozsudku Krajského soudu v Hradci Králové. Ten rozhodl o tom, že má radnice doplatit společnosti Evorado Import víc než sedm a půl milionu korun za čištění splašků v letech 2005 - 2013. Teď chce vedení města s vlastníkem čistírny jednat o platbách od roku 2014.

V korelátoru je potřeba nastavit nejrůznější parametry. Třeba jestli jde o litinové nebo plastové trubky. Nutné je zadat například i hloubku, ve které potrubí leží.
„Nastavím jak velký mám úsek, co za typ materiálu je použitý na trubky a jaký je jejich průměr. Křivkou mi pak přístroj pkukáže místo té poruchy."

Kromě pěti stacionárních datalogerů má město také patnáct mobilních, které připomínají dýmovnici. Pracovníci VaKu je podle potřeby rozmísťují do vytipovaných lokalit, tam zůstávají třeba jen několik dnů.
„Přímo musí být spojeny magnetem s tím vodovodním řadem, s vlastní sítí."

Celková obnova kanalizační sítě by byla příliš nákladná

I díky datalogerům se ve Dvoře Králové nad Labem podařilo snížit úniky vody ze sítě z šedesáti na zhruba padesát procent. To je podle jednatele VaKu Petra Mrázka úspěch.
„Jsem rád, že se konkrétně projevují kroky, které jsme tady nastavili. Protože samozřejmě naším zájmem je snížit ono procento nefakturované vody. Každý kubík ztracené vody představuje v přepočtu zhruba pěr korun. Tedy je to spousta peněz, které mizí v síti."

Dvůr Králové opravuje kanalizační síť pod městem

Jenže i tak ve vodovodní síti ve Dvoře Králové nad Labem mizí o desítky procent víc vody, než jinde. Jen pro srovnání třeba v Náchodě je to necelých dvanáct a v Hradci Králové třináct procent.

Svědčí to o havarijním stavu královedvorské sítě, její kompletní obnova by ovšem stála stamiliony korun.

Spustit audio

Související