Dvě z osmi fontán v centru Pardubic se rozbily. Jak se opravují?

4. srpen 2018 06:00

Jednou z možností, jak se v rozpálených městech aspoň trochu osvěžit, je posedět u fontány. Třeba v centru Pardubic je jich hned několik, ale právě tento týden technici u dvou z nich řešili závady.

Zatímco oprava vodotrysků na náměstí Legií ještě nějakou dobu potrvá, na třídě Míru se to podařilo velmi rychle. „Fontána měla poruchu na elektrickém zařízení, takže po jednodenní odstávce se nám podařila dočasná oprava,“ říká Lenka Tobolková z I. městského obvodu.

Příčinou byl technický problém, na hladině vyrovnávací nádrže je spínač, na který je napojený elektromagnetický ventil.

Čtěte takéFontány v Pardubicích lákají k osvěžení, město přivírá oči

„Když hladina klesne pod určitou míru, ventil dopustí vodu do nádrže tak, aby se nespálila čerpadla a fontána fungovala. Ten elektromagnetický ventil se spálil, takže fontána dopouštěla pořád, takže se zatopila kobka včetně čerpadel. Podařilo se to opravit dočasně, fontánu dopouštíme a ovládáme ručně, to znamená, že se to dvakrát denně musí zkontrolovat, abychom umožnili obyvatelům posezení v tomhle příjemném zákoutí,“ vysvětluje Lenka Tobolková.

Osm fontán prvního městského obvodu

Na lavičce v blízkosti fontány sedí lidé, kteří se v horkém dni přišli osvěžit. „Koupil jsem si zmrzlinu, sedl jsem si tady a je tu krásné prostředí, jsem ve stínu a je to fajn,“ pochvaluje si pan Láďa. Podle něj vodní prvky ve městě pomůžou. „Dřív to taky bylo ve městech, různé fontány a bylo to pro lidi příjemné a myslím, že to je fajn i dneska.“

Fontána na náměstí Legií je v současné době mimo provoz, podle Tobolkové došlo k technické závadě a čerpadla jsou v opravě.

„To už jsou tři týdny, došlo ke spálení speciálních, hodně drahých čerpadel. Poslali jsme je do Brna specializované firmě k opravě. Měly by snad příští týden přijít a fontánu bychom měli uvést do provozu. Tam je to o tom, že to zařízení je 15 let staré a i když to každý rok kontrolujeme, tak už mělo svoje za sebou.“

Přímo v centru Pardubic je osm fontán a o všechny se stará I. městský obvod.

Spustit audio

Související