Dvě rychlé vaječné dobroty pro jednoho
Uvař jednou - jez dvakrát! To je heslo, kterým se snaží řídit všichni, kteří neradi plýtvají jídlem. Existuje totiž spousta chutných tipů, jak například ze zbylých brambor (nebo chleba) připravit druhý den další skvělé jídlo.
Dnes se podíváme na dvě vaječná jídla, která vytáhnou trn z paty nejen těm, kteří hledají recepty na menší jídla ale také těm, kterým v kuchyni tu a tam něco přebývá.
Vajíčko v chlebu
- 2 vejce
- 2 silnější krajíce (staršího) chleba
- balkánský sýr
- nasekaný kopr a petrželka
- sůl, pepř
- Do každého krajíce vykrojíme větší kolečko (střídku můžeme použít později třeba na zahuštění omáčky).
- V pánvi rozpustíme kousek másla spolu s trochou oleje.
- Chléb z obou stran lehce opečeme.
- Do vytvořeného otvoru rozklepneme vejce, osolíme, opepříme a přiklopíme pokličkou.
- Dopékáme asi 3-4 minuty, dokud vejce není hotové. Servírujeme s rozdrobeným sýrem a nasekanými bylinkami.
Bramborová pánev se sázeným vejcem
- 1 větší vejce
- hrst cherry rajčat
- 2 uvařené brambory
- bazalka
- 1 jarní cibulka
- 1 utřený stroužek česneku
- sůl, pepř
- Olej smícháme s utřenými česnekem a promícháme s kousky brambor.
- Dáme na rozpálenou pánev s nepřilnavým povrchem a opékáme dozlatova.
- Přidáme nasekanou cibulku a rajčata a zahříváme další zhruba 3 minuty.
- Osolíme, opepříme, uděláme místo uprostřed pánve, kam rozklepneme vejce.
- Servírujeme, jakmile je vejce připravené tak, jak si přejeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.