Dva nové luhačovické prameny spojuje originální křížová cesta. Od Marie k Viole má osmnáct zastavení

20. únor 2019

Při vyslovení názvu Luhačovice se každému vybaví lázeňské město ve Zlínském kraji schované v přívětivém údolí říčky Šťávnice v podhůří Bílých Karpat. A také lázeňská kolonáda s vyhlášenými prameny, voňavé lázeňské oplatky a pohoda navracející zdraví. My se ale dnes v největších moravských lázních podíváme ke dvěma nejmladším pramenům – Marii a Viole, které navíc spojuje originální křížová cesta. Tvoří ji dvacet obrazů, tři nápisy a osmnáct zastavení.

 

Rozhodně je ale nenajdete na hlavní kolonádě. Vyrazit za nimi musíte do lesa, který se rozprostírá nad luhačovickým Společenským domem. Pramen Marie vytryskl ze země při průzkumných vrtech v roce 2007. Z hloubky 144 metrů čerpá mírně sycenou minerálku velmi lahodné chuti, mnohem méně slanou, než jiné luhačovické vody.

O tři roky později, v roce 2010, se na povrch dostala voda z nejmladšího luhačovického pramene, který nese jméno Viola. Tato minerálka má desetkrát víc minerálních látek, než pramen Marie a patří v Luhačovicích k těm nejsilnějším.
Nad oběma prameny jsou vybudovány krásné přístřešky, které oživuje vkusná výzdoba. Nad pramenem Marie je vyobrazena Panna Marie s děťátkem. Pramen Viola  zdobí obraz tančící víly. Oba nové prameny spojuje křížová cesta. Jednotlivá zastavení tvoří smaltované malované obrázky. Jejich autorkou je brněnská výtvarnice Jitka Jurnečková.

Cesta od jednoho pramene ke druhému je vhodná i pro rodiny s kočárky či vozíčkáře. Při cestě nahoru se příchozím navíc naskytne nádherný výhled na luhačovickou kolonádu. 

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.