Dva a půl roku místo plánovaných pěti měsíců oprav. Kino Art opět otevře letos v září na pátek třináctého

Pět měsíců měly původně trvat opravy brněnského kina Art. Protáhnou se ale na dva a půl roku. Tuto neděli přitom uplyne sto let od chvíle, kdy městské kino zahájilo provoz.

Místo diváků jsou ale uvnitř dělníci. Turistické informační centrum Brna proto odsunulo výroční oslavy až na podzim. Konkrétně na pátek 13. září. Částečně jako připomínku všech neštěstí, která rekonstrukci od začátku provázela.

„Aktuálně se pracuje v malém sále, kde se pokládají obklady. Následně se budou zařizovat prostory pro předprodej, prostory kavárny a dojde také k úpravě ve velkém sále,“ ukazuje mluvčí Brna Filip Poňuchálek přes sklo vstupních dveří. Dovnitř kvůli stavbě nemůžeme. Zvenku už ale kino Art vypadá jako hotové.

Kino Art v Brně je prozatím #NoArt

Azbest i narušená statika

„Dělníci začali opravovat kino Art v květnu 2017, ale pak zjistili, že se uvnitř budovy nachází azbest. Práce proto byly zastaveny a následně bylo vypsáno nové výběrové řízení na zlikvidování azbestu. Až poté mohly začít stavební práce jako takové.“

Pak ale dělníci zjistili, že jedna ze stěn má narušenou statiku. A pětiměsíční oprava se tak postupně protáhla na dva a půl roku. V kině se prostřídaly tři stavební firmy. A náklady z původně očekávaných 16 milionů korun nabobtnaly. „V roce 2018 pak byla ta částka navýšena na 24,2 milionu korun.“

Kino-obývák

Další dva miliony korun dostane Turistické informační centrum Brna, které kino provozuje. A to jako náhradu za výpadek z příjmů. Kino totiž hraje v provizorních prostorách a dvakrát se stěhovalo. Teď sídlí v Radnické ulici. V malé místnosti, která vypadá jako obývací pokoj. Okna do ulice jsou kvůli akustice zakrytá těžkými černými závěsy. Na gauči sedí vedoucí kina Art Milan Šimánek. „Je tady 44 míst. Pro představu – kino Art má ve velkém sálu 152 míst a v malém 34.“

Kvůli nedostatečné technologii nemohlo kino uvádět velkou řadu premiér. „Přišli jsme o velkou hromadu titulů, které byly velmi úspěšné v tomto a minulém roce. Třeba Bohemian Rhapsody nebo Blaník.“ Kino proto uvádělo víc méně známých nebo starších artových filmů. I na ně diváci chodili.

Nekonečný příběh

„Ta rekonstrukce… ono vlastně nikdy nebylo jasné, jak dlouho bude trvat. S tím fungováním je to docela vtipné, protože kino Art bylo často v rekonstrukci. Občas bylo zavřené, protože zahráli špatný film, například za protektorátu. Největší uzavírka byla po velkou část 70. a 80. let, kino Art se otevřelo potom až v roce 1992. A v publikacích z 80. let už je dokonce zmiňované mezi zaniklými kiny. Takže ono vlastně slavit 100 let Artu rekonstrukcí je velmi příznačné,“ říká vedoucí kina Šimánek.

V kině budou dělníci pracovat ještě celé jaro a léto. „Konečně budeme mít slušné toalety a bezbariérový přístup. A mění se také dispozice pokladny, prostor bude mnohem větší a už nebudou takové fronty až ven,“ doplňuje Šimánek.

Prozatím bude kino Art hrát stále v Radnické ulici. Speciální promítání pak chystá v brněnské vile Löw-Beer, na lodi na Brněnské přehradě anebo v jeskyních Moravského krasu. Na podzimní znovuotevření plánují provozovatelé kina stohodinový filmový maraton. Kdo z diváků vydrží nejdéle, ten dostane permanentku. Možná na rok, na dalších sto let, anebo do dalších oprav.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio