Dušan Holý oslavil devadesátku. Jeho přínos Horňácku ještě nebyl patřičně doceněn, myslí si Mička

7. duben 2023

K devadesátým narozeninám Dušana Holého, který se narodil v roce 1933 v Hrubé Vrbce na Horňácku, jsme připravili a oslavenci věnovali hned několik dubnových pořadů.

Uvedli jsme je hodinovým speciálem, do kterého si Marie Hvozdecká přizvala i několik hostů. O Dušanovi Holém hovořila s Milošem Štědroněm, Martinem Hrbáčem, Jiřím Plockem, Břetislavem Rychlíkem a Petrem Mičkou.

Čtěte také

Na konci měsíce jsme oslavili životní jubileum pana profesora hned třemi pořady Na pěknú notečku. Jaroslav Kneisl vybíral do svého dílu písně, které Dušan Holý nahrál s BROLNem, Marie Hvozdecká uvedla několik písní s muzikami z Horňácka a Jan Káčer zavzpomínal na studentská léta a vědeckou práci Dušana Holého.

I když jsme panu profesorovi věnovali během dubna kolem 140 minut času, ani zdaleka jsme nestihli pustit všechny nahrávky, které díky němu v rozhlase máme. Jsou jich stovky a jsou jedinečné!

Holý, Brno a Horňácko

Dušan Holý se svým starším bratrem Lubošem žili od mládí v tvůrčím prostředí, které tvořil nejen jejich otec a babička, ale také množství muzikantů, tanečníků a zpěváků, kteří v obci žili.

Holý pravidelně docházel například za Jožkou Kubíkem, známým romským primášem, pro kterého vymyslel jejich otec oslovení majstr, to se ujalo do dnešních dní.

Čtěte také

Začal v Brně studovat nejprve herectví na Janáčkově akademii múzických umění, po roce ale přestoupil na vznikající národopisné pracoviště. V druhé polovině 50. let se začala formovat samostatná Katedra etnografie a folkloristiky na brněnské filozofické fakultě. Její zakladatel Antonín Václavík si Dušana Holého přizval už od roku 1959 jako asistenta. Vyučoval etnomuzikologii a později také externě přednášel na JAMU.

Jako etnomuzikolog si Dušan Holý vedle širších socio-kulturních souvislostí lidové hudby všímal také její hudební struktury – melodiky, rytmiky, ornamentiky, formy, harmonie nebo variačního procesu, a to nejen na Horňácku.

V roce 1990 byl Dušan Holý jmenován profesorem a v roce 2002 získal z rukou prezidenta Václava Havla medaili za zásluhy o Českou republiku v oblasti kultury. V roce 2013 byl oceněn také zlatou medailí Masarykovy univerzity.

Spustit audio

Související