Důležité je mít pořád koníčky, prozrazuje recept na šťastné stáří senior z Vysočiny

26. srpen 2014

Lidé na Vysočině mají šanci dožít se vyššího věku než ve většině dalších krajů. Muži i ženy jsou v popředí žebříčku střední délky života, který přinesl Český statistický úřad. A třeba Jaroslavu Hájkovi z Kaliště sedmdesátka rozhodně v aktivním životě nepřekáží. Venku pobíhá kolem včel a uvnitř s tužkou v ruce, když píše texty dechovek.

„Teď jsou včely už připravené na zimu ve dvou nástavkách, ale v létě mají ještě třetí a čtvrtý nástavek, někde dokonce i pátý,“ říká Jaroslav Hájek, který nyní své dlouholeté zkušenosti předává dál mladé generaci.

„Ano, a nejen v našem spolku, jezdí za mnou návštěvy z celé republiky,“ podotýká. Včelaření a výsadbě ryb Jaroslav Hájek věnuje podstatnou část léta. A v zimě má víc času na dechovku, texty k ní píše už 26 let.

„Pivo, víno neškodí a radost všem rozdává. Promile když přibudou, starost pak nastává,“ recituje ze své tvorby. Oblíbený textař dechové hudby si vede záznamy o všech textech, které zatím napsal. Je jich přes 640.

„Já jsem asi jediný textař v dechovce, který se nevyhýbá současným námětům. Jestliže chceme, aby mladí lidé k dechovce přišli, tak se nemůžeme stále vracet 120 let dozadu a zpívat dokola Za naší stodoličkou dal jsem ti hubičku, to nejde,“ tvrdí.

Jaroslav Hájek se v důchodu rozhodně nenudí. Zastaví se jen občas a na chvíli, třeba u písničky s vlastním textem.

Kde bere energii? „To je jedna věc s druhou. Včely dobíjejí muziku a muzika zase víno a víno zase ryby a tak dále. Chce to i v té sedmdesátce a víc ty koníčky mít,“ uzavírá aktivní důchodce.

autor: daz
Spustit audio