Drožďová polévka s krutony a Fánky - pečené boží milosti

V pořadu Apetýt každý všední den po 10. hodině máte možnost slyšet vybraný recept. Recepty jsou k poslechu v audio archivu pořadu a v textové podobě na těchto stránkách.


Drožďová polévka s krutony


Suroviny:
40 g tuku, 1 cibule, 40 g droždí, 20 g hladké mouky, 1 lžička mleté papriky, 1mrkev, 1 lžíce sterilovaného hrášku, sůl, pepř, petrželka osmažená žemle


Postup:
Na tuku zpěňte drobně nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidejte droždí a za stálého míchání osmažte. Přidejte mouku, znovu opražte a nakonec vsypte papriku. Základ zalijte horkou vodou. Do polévky vložte nahrubo nastrouhanou mrkev, osolte, opepřete a vařte, dokud mrkev nezměkne. Do hotové polévky přidejte sterilovaný hrášek a petrželku. Podávejte s osmaženou žemlí.

.


Fánky - pečené boží milosti


Suroviny:
400 g hladké mouky, 1 Hera, 1 zakysaná smetana, 1 žloutek, špetka soli

Postup:
Ze surovin vypracujte den předem těsto, dejte do fólie a odložte chladné místo.
Druhý den vyválejte tenkou placku, rádlem nakrájejte na čtverečky, obdélníky nebo trojúhelníky, každý tvar ještě uprostřed nakrojte – udělejte šikmou rýhu nebo dvě. Pak každý kousek obalte v cukru s vanilkovým cukrem. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a upečete ve středně vyhřáté troubě /150 - 200 stupňů C – asi 10 minut /.