Drogově závislých mladistvých přibývá. Je alarmující, jak je pro děti snadné obstarat si drogy

27. únor 2019

MUDr. Jela Hrnčiarová, zástupkyně přednosty pro lékařskou péči Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové v naší radioporadně. Téma: drogová závislost u mladistvých.

Jak probíhá léčba závislostí jako je patologické hráčství, alkohol a drogy?

03557101.jpeg

Radioporadna: MUDr. Jela Hrnčiarová, zástupkyně přednosty Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové - léčba závislostí - patologické hráčství, alkohol a drogy. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

V České republice chybí ambulance pro léčbu dětí se závislostmi na návykových látkách či hraní. Podle plánů by mělo do pěti či deseti let fungovat v každém kraji pracoviště, které by nabízelo propojené zdravotní i sociální služby na jednom místě.

Podle odborníků na léčbu závislostí postupně přibývá dětí, které mají problémy s drogami či hraním. Potíže se navíc objevují v nižším věku.

Je alarmující, jak je pro děti snadné obstarat si drogy

MUDr. Jela Hrnčiarová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Národní výroční zpráva o užívání návykových látek v Česku v roce 2016 uvádí, že kolem 5500 dětí a mladých do 18 let mělo podle odborných odhadů závislost na pervitinu a opioidech, na konopí asi 27 300 a na alkoholu zhruba 20 000. V zemi bylo přes 11 100 patologických hráčů v dětském věku.

Legislativa, která by péči o závislé děti upravila, zatím neexistuje. Vyřešit by to mohl zamýšlený zákon o zdravotně sociálním pomezí, který by stanovil i způsob financování. O normě se mluví léta. Chtěli ji připravit ministři práce a zdravotnictví už za minulých vlád. Dosud zákon ale nevznikl.

I díky spektrometrům a termokamerám jsou policisté úspěšnější v boji s drogovou kriminalitou

Čeští a polští policisté chtějí spolupracovat v boji s přeshraniční drogovou kriminalitou

Čeští a polští policisté chtějí i v příštích letech spolupracovat v boji s přeshraniční drogovou kriminalitou. Dohodli se na tom při společném setkání ve Walbrzychu. Právě tam současně zhodnotili více než dva roky trvající projekt Drugstop, při kterém začali v terénu používat nejmodernější techniku.

Funguje u nás jediné lůžkové detoxikační oddělení pro děti a dorost, a to v pražské nemocnici sester boromejek pod Petřínem. Má 14 lůžek. Průměrný věk pacientů je 15,5 roku.

Děti začínají léčbu na odloučeném detoxikačním pokoji. Pokračují pak do režimové léčby, kde mají ve stejnou dobu stejnou péči každý den. K tomu se přidává další terapie a poradenství. Poté odcházejí do doléčovacích zařízení.

Celou radioporadnu s MUDr. Jelou Hrnčiarovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související