Dříve jen chrastí a nálety, teď altánek, lavičky a taky průlezky. Okolí Božích muk u Svaté vody v Cholině na Olomoucku se změnilo k nepoznání

20. duben 2019

Altánek, lavičky, informační cedule, ale i průlezky a kladiny na procvičení rovnováhy. To vše mají nyní lidé k dispozici u Svaté vody v Cholině na Olomoucku. Tedy v místě zaniklé studánky, kterou připomínají Boží muka. Vedení obce věří, že téměř zapomenuté místo díky úpravám znovu ožije.

Během cesty k cholinské Svaté vodě potkávám zdejší starousedlice paní Marii a Jiřinu, které mi popisují, jak dříve místo vypadalo. „Byla tam louka, chodilo se tam na trávu. Kdysi dávno jsme tam chodili na jahody,“ vzpomínají obyvatelky.

Teď už je všechno jinak, místo totiž prošlo radikální proměnou. „Odpočinkové místo v obecním lese nabízí návštěvníkům altánek s posezením, lavičky volně v prostoru a jednoduché prvky na cvičení,“ ukazuje mi upravené okolí svaté vody nezávislá starostka obce Kamila Navrátilová.

„To místo popravdě nebylo moc navštěvováno a přišlo nám to jako dobrý nápad. Spojili jsme příjemné s užitečným, dali jsme do pořádku náletové dřeviny a kousek obecního lesa, který byl v zuboženém stavu. A zadruhé z toho uděláme atraktivní místo jak pro místní, tak i pro návštěvníky naší obce,“ popisuje starostka.

Na úpravu místa obec získala dotaci ze Státního zemědělského intervenčního fondu. Pokryla jí veškeré náklady. „Vybudování odpočinkového místa stálo necelý jeden milion korun,“ uzavírá Navrátilová.

Svaté vody má Cholina dokonce dvě. Ta další je o několik kilometrů dál, kde návštěvníci najdou studánku s připraveným hrníčkem k ochutnání tamní vody. Údajně je léčivá.

autor: bas
Spustit audio